Първият в страната дентален кабинет за трудно подвижни хора вече работи в Пловдив

Хора със специфични нужди или трудно подвижни вече ще могат да посещават свободно своя зъболекар. От днес в Пловдив работи първият специализиран кабинет за дентално лечение на хора с увреждания. Той се намира във Факултета по дентална медицина на Медицинския университет.

Екипът на факултета е създал чудесни условия за лечение на хората, които имат двигателни увреждания. Входът, който води до новия кабинет се намира от страната на улица „Любен Каравелов“. Кабинетът е разположен на първия етаж, за да бъде улеснен напълно достъпа на пациентите до него.

Лечението на пациентите ще се извършва направо на инвалидната количка. Кабинетът е снабден с платформа, която ще улеснява пък работата на стоматолога. Не се налага и някой да асистира на пациента.

В кабинета ще работят студенти по дентална медицина, които вече са 6 курс на обучение и специализанти. Идеята е студентите на практика да видят и да се запознаят със спецификата на лечението на такъв тип пациенти, обясни проф. Георги Тодоров, декан на Факултета.

Днес те направиха първия преглед на пациент в инвалидна количка. Латин Банков сам дойде в кабинета, а д-р Александров внимателно огледа и прецени от какво лечение има нужда мъжът.

„Този кабинет е изключително нужен, защото вече дори сами ще можем да идваме, когато ни се налага да посетим зъболекар. До този момент ни  трябваше придружил, който да ни пренесе и настани на стоматологичния стол“, каза първият пациент Латин Банков.

Преди това двамата с проф. Тодоров прерязаха лентата на новооткрития кабинет.

Студентите на Факултета пък бяха зарадвани с 322 чисто нови шкафчета за индивидуално ползване. Те се намират в оформеното гардеробно пространство на   Факултета по дентална медицина.

Подобни статии

Top