Първите 4 момчета в Тайланд са спасени! (ВИДЕО)

Спасителната операция продължава на сутринта

Първитe 4 момчета от групата блокирана от 23-и юни в пещерата Tham Luang излязоха невредими, съобщиха тайландските власти.

Според очевидци момчетата сами са се придвижили до очакващите ги на изхода линейки. Първото момче се е появило на изхода на пещерата в 17.40 часа местно време (13.40 ч. бг време). Второто го е последвало 10 минути по-късно, а след това и останалите. Те са се отправили към медицинските палатки за първоначален преглед.

Около 7:00 часа тази сутрин медиите бяха преместени на 2 км. от входа на пещерата, за да не пречат на спасителната операция.

От Русия пък се появи новината, че малките футболисти са поканени да наблюдават финала на Мондиал 2018, ако успеят да се възстановят навреме. Своите послания до малчуганите изпратиха и много звезди, а техните съученици се молят близо до пещерата.

Преди малко CNN показа как един от хеликоптерите се насочи към болницата болницата в областния център Чанг Рай, а друг кацна и е в готовност. Една линейка също се отправи към болницата с включени сирени.

Оказва се, че на спасителите са им трябвали 5 часа да достигнат по момчетата и още 6 часа да извадят първите.

Всички 12 водолази са се завърнали невредими, но на този етап спасителните действия са преустановени. Те ще продължат утре сутринта – в момента в Тайланд е нощ. Така че останалите момчета и треньорът им ще трябва да изчакат още часове и в същото време да се надяват да останат живи.

CNN съобщи,че американското правителство работи заедно с тайландските власти и ще бъде направено всичко възможно и останалите да бъдат извадени живи.

Новините за четирите спасени момчета бяха потвърдени на официална пресконференция. Те са в ръцете на опитни лекари и животът им е извън опасност. В момента водолазите и морските пехотинци подготвят запасите си от кислород и се надяват и на сутринта условията да са благоприятни за продължаването на спасителната акция.

Името на първото дете е 13-годишният Mongkol Boonpiam, съобщава пловдивският журналист Панчо Благоев.

Снимка: AP

Подобни статии

Top