Първолаци от Пловдив тръгват на училище с кучето Мон - DC news

Първолаци от Пловдив тръгват на училище с кучето Мон

Първокласниците от пловдивското училище „Патриарх Евтимий“

ще влязат тази година в клас съпроводени не само от звъна на първия звънец, родителите си и новите си учители, но и от един необичаен приятел – пухкавото куче Мон.

„Много се вълнуваме. За първи път ще влезем в училище. Не знам дали има друг случай куче да влезе в училище и то при първокласници“, сподели пред DCNEWS собственичката на красивото животно Велислава Костадинова.

Бобтейлът Мон е терапевтично куче.

Мон е краткото му име, а цялото е доста по-дълго и много необичайно – Мадам де Фльор де Мон Шмитфилд Беар. Добре сресана и с джувка на главата, тя ще вдъхне кураж на малчуганите, които за първи път ще трябва да се седнат зад чиновете, за да се научат да четат, пишат и смятат.

Идеята за този необичаен начин да се намали стреса

на първокласниците от училището дошла от район „Централен“, а Мон избрала училището на случаен принцип. „Училищата бяха кодирани. Имаше картончета с номера и лапички върху тях. Бяха подредени, тя отиде и първото картонче, на което стъпи, беше нейния избор“, разказа Велислава.

Тя се надява с помощта на бобтейла да се намали детската агресия и децата да бъдат изкарани от виртуалната реалност, в която се намират ежедневно чрез компютри, таблети и телефони.

„Кучето е именно такъв фактор, прави децата по-комуникативни, социални и отговорни, по-съпричастни. Една личност в зряла възраст, която е формирана вследствие на общуване с кучета, е много по-завършена“, категорична е Велислава.

Четириногата красавица всеки четвъртък посещава

децата от детската онкохематология в УМБАЛ, които я чакат всеки път с нетърпение и радост. Не по-малка е  радостта и на малчуганите от Общностния център в Пловдив, с които тя изкара част от ваканцията.

Мон и нейните нови приятели днес ще влязат в класната стая точно в 9.30 ч.

Повече за нея, очаквайте в интервю на DCNEWS с Велислава Костадинова.

Снимка: Личен архив

Подобни статии

Top