Пътепис за Намибия представи в Пловдив шефът на БТА

Соломон Паси – гост на премиерата

„В тази книга се усеща преди всички белетристът и по-малко туристът, човекът, който стои от страни, наблюдава, скицира и после пише.“  Това каза по време на пловдивската й премиера управителят на ИК „Хермес” Стойо Вартоломеев.

Той определи „Дюна 45” като много увлекателна книга, в която илюстрациите са авторски снимки на Максим Минчев, заради което издателят го определи и като много добър фотограф.

Гости на пътешественика и журналиста бяха Михаил Михайлов, дипломат, писател, архитект, почетен консул на България в Намибия, Соломон Паси, бивш външен министър на България и спътник на Минчев в пътешествията му, а след първите получил книга с автограф бе пловдивският писател Недялко Славов.

 

Михаил Михайлов бе категоричен, че тази книга ще взриви интереса към Намибия.

По думите му в „Дюна 45” Максим Минчев се вижда повече като откривател, колкото като пътеписец. Той се потапя дълбоко в същността на нещата , като успява да открие неща, които са незабележими дори за местните хора.

„Неговите книги ще останат като нещо, което съчетава публицистика с белетриста, написани по един изключително притегателен начин, прост, ясен и много човешки“, допълва дипломатът. „Максим не се вглежда в злото, той открива доброто навсякъде и тази книга е изпълнена с добронамереност“, подчерта Михайлов, който е и водач на Максим Минчев и спътниците му в Намибия.

„Преди две години, когато представяхме предишната му книга „Търсачи на миражи”, също пътеписи, забелязах известна промяна в неговия стил“, каза Соломон Паси и допълни, че ако в предишните си книги Максим е използвал инструментариума на пътешествието, за да изследва самия пътешественик, сега вече наученото за пътешественика използва, за да изследва пътешествието и света. Паси определи това като течение в зрелия Максим, където по думите му „вече е повече наблюдател и много по-малко герой, като успява да показва света през погледа на всички хора, с които пътува”.

1 2

Подобни статии

Top