Пътни строители блокират пътен възел Коматево в Пловдив

Протести и блокади пред Народното събрание и в цялата страна

Пътно-строителните фирми излизат на национален протест с искане за изплащане на дължими суми. Организаторите от Браншовата камара „Пътища“ обявиха, че протести ще има в цялата страна като движението на важни пътища и ключови кръстовища ще бъде затворено в 11 часа. В София протестът ще започне от 9 часа пред Народното събрание.

В Пловдив протест е предвиден на пътен възел Коматево, а в Пазарджик на входа към града от магистрала „Тракия“.

От бранша изразяват тревога, че парламентът не предприема действия по повод реалната опасност Агенция „Пътна инфраструктура“ да изпадне в невъзможност да поддържа пътищата в страната.

От средата на миналата година разплащанията с пътния бранш са спрени, замразени са близо 300 обекта, стотици километри от първокласната пътна мрежа не са обезопасени, няма възможност за никакви действия по второкласната мрежа, а за пътищата от трети клас въобще не е предвидена рехабилитация.

От Браншовата камара „Пътища“ са категорични, че това е безхаберие и погазване на всички норми. Недопустимо е близо 100 хиляди души, работещи в пътния бранш, да бъдат поставени в заложнически капан, категорични са от организацията.

Преди дни министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов заяви, че парите за ремонт на пътища в момента са блокирани от „политически пазарлъци“.

Вчера обаче премиерът Кирил Петков съобщи, че правителството е готово да плати веднага над 600 млн. лева на пътните фирми. Решението обаче следва да получи санкцията и на парламента. Средствата ще бъдат платени под условие, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и пълна проверка, че са налице реално и напълно извършени дейности.

Източник: Радио Пловдив
Снимка: „Труд

Подобни статии

Top