Патоанатоми на протест срещу МВР

Съдебни лекари в Пловдив готвят протест.

Причината е в неизплатените от МВР възнаграждения за извънреден труд, съобщи bTV. От близо година те не са получавали своите хонорари като вещи лица и отказват да посещават местопроизшествия.

„Когато има тежко произшествие, все пак ходим, защото се чувстваме длъжни към обществото. Но по-леките престъпления, които са извън работното ни време, ние ги отказваме категорично. Ние сме лекари в болниците, а обслужваме МВР и Министерство на правосъдието. Основната ни дейност е да подпомагаме органите на правораздаването, като посещаваме местопроизшествия, извършваме, съдебно-медицински аутопсии, изготвяме експертизи, преглеждаме живи лица”, заяви д-р Костадин Балтов.

Вътрешното ведомство им дължи около 100 хил. лв. или средно по 15 хил. лв. на човек. Медикът посочи, че през тази година МВР са изплащали пари само за минали години.

Д-р Стела Янчева е специализант и работи в Съдебна медицина от тази година. Тя обясни, че за извършеният труд към МВР, все още не е получила никакво възнаграждение.

„Когато се обадят и ние сме на работа в болницата, ние сме задължени да отидем. Посещавала съм тежки ПТП-та, убийства и самоубийства. МВР ми дължат около 10 хил. лв., но нямам надежда тези пари да ми бъдат изплатени”, каза д-р Янчева.

Д-р Балтов поясни, че с останалите институции, с които работят – Министерство на правосъдието, следствието и Военна полиция, нямат проблем с изплащането на хонорари.

„Решихме, че не можем да се справим с полицията, като не ходим на местопроизшествията. Този проблем е на национално ниво, затова на 27 октомври ще се съберем в Пловдив и ще решим какви мерки ще вземем срещу полицията, за да ни платят”, посочи съдебният лекар.

Снимка: bg.polomap.com

Подобни статии

Top