Патриоти: 12 млн. за пл. „Централен“ – за какво?

Патриоти: 12 млн. за пл. "Централен" - за какво?

Сумата за реконструкция на пл. „Централен“

от 1,4 млн.лв. в бюджета за 2017 година, набъбна до 12 млн. лв. днес. Това обяви общинският съветник от Патриотичен фронт Слави Георгиев. От 700 хил. лв. в тазгодишния бюджет парите за Голямата базилика пък нараснали до 15 милиона, като от тях 8 млн. щяла да даде фондация „Америка за България“, а останалите 7, щели да дойдат от общинската хазна.

„До този момент не сме виждали проект за площад „Централен“, но за времето до 2019 година, когато ще сме европейска столица на културата, там ще може единствено да се подменят плочките“, смята съветникът. Той припомни, че в момента текат процедури за социализация на „Одеона“ и поясни, че това означавало да се направят стълбички от площада към разкопките. „За тази „социализация“ и подмяната на площадната настилка, 12 млн. са прекалено много средства“, коментира Георгиев.

Съветникът посочи, че подобна била картината и за кино „Космос“

и Дома на художника. В бюджета за тази година за вътрешен ремонт на киното били предвидени 1 млн.лв. и 2 милиона за Дома на художниците. Сега тази сума нараснала почти двойно.„Така за 500 метра по права линия ще отидат всички инвестиции за Европейската столица на културата“, коментира патриотът и подчерта, че от всички тези проекти единствено Голямата базилика имала изчистена концепция.

Слави Георгиев каза още, че след ремонта за 700 хил.лв. на бившия бар „Калигула“, който трябваше да стане изложбено пространство, в момента той стои заключен. Същото сполетяло Детмага, където били инвестирани 1 млн.лв., а досега възвращаемостта била 400 лв. от тазгодишната Нощ на музеите и галериите.

Парите за тротоари в Тютюневия град също набъбнали

Общинският съветник Костадин Гаров заяви, че парите за тротоари в Тютюневия град от 1 млн. стигнали до  3 млн. лв. за около 30 хиляди кв. метра пространство. „Предложих на сесията паветата от бул. „Васил Априлов“ да отидат за настилки край тютюневите складове и макар че това не хареса тогава на управляващите, след дни чух, че кметът Иван Тотев е възприел идеята. Къде тогава отиват другите 2 милиона.“, попита Гаров.

Според председателя на Парламентарната комисия за младежта и спорта Славчо Атанасов прословутият португалски проект за пл. „Централен“ е отишъл в небитието, след като общината е откупила правата му от португалците срещу 750 хиляди лева. Депутатът посочи, че общината ще получи от държавата едва 7 млн.лв. за Европейска столица на културата, а за инфраструктурни проекти във Варна например, се давали безвъзмездно 85 млн. държавни средства. „Европейската столица на културата служи само за прикритие при усвояването на средства в строителството“, заключи депутатът.

Подобни статии

Top