„Патрул по чистотата“ изненада пловдивчани в Световния ден на еклогията

Провокация към гражданите на Пловдив отправи платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ със своя Траш патрул в Световния ден на околната среда

Тази сутрин провокативен „патрул по чистотата“ наблюдаваше дали минувачите в градинка в центъра на Пловдив изхвърлят фасовете, хартийките и чашките от кафе в кошчетата за боклук и дали почистват след домашните си любимци.

Фигури на манекени, облечени с уникални костюми от рециклирани материали, наблюдаваха безмълвно край пейките и дърветата по главната алея дали хората пазят чисто. Т. нар. „Траш патрул“ е инициатива на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, която цели да мотивира гражданите да бъдат отговорни към отпадъците.

Отговорните минувачи, които не оставяха отпадъци след себе си, получиха насърчителен стикер и възможност за уникална снимка с членовете на т. нар. „Траш патрул“. А на тези, които си позволяваха да изхвърлят не на място боклука си, бяха задавани забавни въпроси, които да ги провокират да се замислят по темата.

Заедно с наблюдението на Траш патрул, активисти за чиста градска среда задаваха въпроси на минувачите кой трябва да е отговорен за опазването на чистота в града и как да се намалят отпадъците.

Въпреки скептицизма на някои граждани, платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще продължава да организира различни инициативи, с които да насърчава чистотата в града под тепетата.

За последните два месеца екипът на инициативата е помогнал на над 10 публични събития в Пловдив да събират разделно и да оползотворят отпадъците си.

Сред тях са Маратон Пловдив, Световното първенство по гребане, Капана Фест, седмицата за насърчаване на физическата активност и спорта MOVE Week.

С помощта на активни граждани платформата почисти няколко места, като предаде големи количества пластмаса и хартия за рециклиране.

В момента „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ търси още партньори, чиито събития да подкрепи, за да бъдат намалени отпадъците от тях, както и активни граждани, на които да помогне за облагородяването на две градски зони в Пловдив.

1 2

Top