Пациент лежи с месеци в болницата в Асеновград, няма къде да продължат лечението му

Пациент с тежко заболяване лежи в болницата в Асеновград вече повече от три месеца.

Случаят е прецедент, тъй като състоянието на болния не му позволява той да бъде изписан и да се прибере в дома си. В същото време няма друга медицинска структура, която да поеме тежкоболния и да му осигури възможност за долекуване. Така на практика общинското заведение се е превърнало в безплатен хоспис за 67-годишния мъж.

Той е приет в болницата в Асеновград още на 1 юни с хронична дихателна недостатъчност. Състоянието му е изключително тежко, защото пациентът не може да диша самостоятелно и се налага да бъде включен на апаратна вентилация почти 24 часа. В момента е настанен в отделението по анестезиология и интензивно лечение. Въпреки че, клиничната  пътека е свършила,  той остава да лежи повече от 100 дни в интензивния сектор.

„Пациентът не може да бъде изписан, защото лечението в домашни условия е изключително скъпо и трудно. Необходим е специален апарат за душане, освен това състоянието му трябва да се следи непрекъснато“, обясни управителят на МБАЛ-Асеновград д-р Иван Червенков.  „И така, благодарение на хумаността и моралните принципи на лекарите и персонала на лечебното заведение, той остава за дълго време при нас, въпреки че клиничната пътека е свършила още в средата на месец юни“. 

До момента лечението на пациента струва около 100 хиляди лева, а по клинична пътека, която е 1о дни, здравната каса е изплатила сумата от 1540 лева.

„Продължаваме да опитваме, дано успеем да го стабилизираме и да върнем възможността на пациента да диша самостоятелно без апарат.“ 

По думите на д-р Червенков подобни казуси може да се решат чрез създаване на повече места за палиативни грижи, повече хосписи и възможности за обгрижване на пациентите.

Подобни статии

Top