Пациент: Няма достатъчно кислородни апарати в болница „Св. Мина“

Оборудването на болницата продължава

Пациент, лекуван от коронавирус в общинската болница „Св. Мина“ в Пловдив, сигнализира за липсата на достатъчно кислородни апарати.  Здравното заведение от няколко седмици работи изцяло като COVID болница, но все още продължава нейното дооборудване, признаха от ръководството. От община Пловдив вече са изпратили писмо до Министерски съвет с искане за отпускане на средства за закупуване на допълнителна медицинска апаратура.

„Почти всички, които сме с COVID-19, имахме задух. Аз имах голямото щастие поне да бъда в стая с два апарата. В другите стаи липсваха, или липсваха част от компонента, за да се пусне кислородният апарат„, разказва Мирослав Павлов от Раковски.

Той постъпва в болница „Св. Мина“ на 12 ноември, няколко дни след като са открити първите 22 легла в преобразуваното в COVID Вътрешно отделение.

„Предпоследният ден, преди да бъда изписан, бях преместен в друга стая, за да може друг човек, който има нужда, да дойде на моето място. Около мен имаше редовно хора, които пуфтяха, не можеха да дишат“, разказва Мирослав Павлов.

От болница „Св. Мина“ признаха, че имат проблем със специализираната медицинска апаратура и за момента работят с наличната. Добрата новина е, че вече имат три респиратора, очакват още един от дарител. Предстои да бъде дооборудвана и кислородната инсталация.

„Не във всички стаи имаме накрайници с кислород, но работим по това. Експертна оценка е направена и очакваме по най-бързия начин да докараме до максималния брой легла кислород. По стандарт не се изисква до всяко легло кислород“, каза управителят на МБАЛ „Св. Мина“ проф. д-р Петър Петров.

В писмо до Министерския съвет от община Пловдив настояват за осигуряване на средства за закупуване на необходимата апаратура, за да функционира болницата като специализирана за лечение на COVID-19.

„Тази специализирана медицинска апаратура е от решаващо значение за спасяване на човешки животи. Всички знаем колко бързо се преминава от едно състояние в друго, колко бързо се развива болестта, така че медиците да бъдат оборудвани с всичко необходимо“,  посочи зам.-кметът Тодор Чонов.

Обмисля се и друг вариант за допълнително финансиране на „Св. Мина“ – помощ от съседните на Пловдив общини, от където има немалък брой пациенти. Към днешна дата около 35% от пациентите с COVID-19, преминали в болницата, са от съседните общини и продължава тази тенденция да се увеличава, обясни още Чонов.

В момента в болницата са разкрити 90 легла, от понеделник по заповед на РЗИ леглата трябва да бъдат 137. Това изисква и допълнителен медицински персонал.

„Те отговаряха за три етажа болни хора. Толкова малко персонал и въпреки всичко докторите, сестрите и санитарите толкова се стараеха миличките, преуморени“, обяснява Миросла Павлов. Той вече е изписан за домашно лечение, а в „Св. Мина“ посрещат поредния пациент, който се нуждае от лечение.

Източник: БНТ

Подобни статии

Top