Пациент с коронавирус от Пловдив е в тежко състояние в Инфекциозна клиника

Мъжът е интубиран и на командно дишане

Пациент от Пловдив с коронавирус е в тежко състояние, интубиран и на командно дишане в Инфекциозна клиника в Пловдив. Това бе съобщено днес на олнайн брифинг в Областна администрация, след заседанието на Медицинския щаб в Пловдив. Той се намира в отделението за интензивно лечение. От щаба обаче отказаха повече информация за пациента.

Общо 21 са заразените с коронавирус в Пловдив, 12 от тях са хоспитализирани.

От началото на кризата досега в Пловдив са взети 420 проби от болни и контактни с тях хора, които са транспортирани до референтната вирусологична лаборатория в Стара Загора. От тях 126 са били на контактен медицински персонал. „Това показва, че ние сме взели проби от всички контактни, които са имали допир до пациент с COVID-19“, посочи д-р Сийка Димчева, началник на отдел „Медицински дейности“ в РЗИ-Пловдив.

„В Инфекциозна клиника засега има достатъчно легла, а състоянието на легловата база е динамичен процес – във всеки момент, в който се запълнят леглата, се преминава към следващо ниво на хоспитализиране“, коментира проф. д-р Карен Джамбазов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Георги“.

8 души медицински персона са заразени към този момент.

Част от тях са настанени в Инфекциозна клиника, много малко от останалите са в неврохирургия и т.н.

„Това са единични случаи, които са доказани или са под карантина, като някои се лекуват на място в Инфекциозна клиника, други – вкъщи“, уточни проф. Джамбазов. По думите му до момента Клиниката по неврохирургия е била затворена, но днес са дошли пробите от лабораторията в Стара Загора. Оказало се, че положителни са пробите на пациент и придружител, те са отделени в друг сектор и се обгрижват от персонала с повишено внимание. Очаква се персоналът, който е дал отрицателни проби, да бъде освободен и да бъде прекратена карантината на клиниката, тъй като там еждневно през този период е извършвана дезинфекция.

2959 души се намират под карантина в областта в момента, съобщи още д-р Сийка Димчева от РЗИ. Тя посочи също, че състоянието и двата отрицателни резултата ще покажат кога ще бъдат изписани оздравели пациенти.

Подобни статии

Top