Пациенти с COVID-19 в Инфекциозна клиника на студено заради авария на парното

Аварията вече е отстранена и парно има, съобщиха от УМБАЛ „Св. Георги“

Близки на пациенти с COVID-19 в пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“ се оплакаха пред bTV, че болните стоят на студено в сградата на Инфекциозна клиника.

Полина Трифонова разказа тази сутрин, че съпругът й е от една седмица в COVID отделението на Инфекциозна клиника и от петък няма отопление.

Тя допълни, че там лежат всички тежки случаи, хора с двустранни пневмонии, с кислородни маски, които не могат да стават, нямат сили и стоят на леден въздух.

По думите й това са стари сгради, под всякаква критика, прозорците също са със стара дограма. Жената допусна, че това ще се отрази и на лечението на пациентите.

Зам.-изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ доц. д-р Момчил Мавров съобщи пред bTV, че аварията е отстранена и снощи в 21 ч. отоплението е възстановено.

„Вследствие на много мащабна авария – спукан главен колектор, в събота е спряло топлоподаването към всички сгради в тази база, но по-осезаемо се е почувствало в три от клиниките. В такава ситуация веднага се мобилизират екипи, които да уточнят правилните места за ремонт и техниката“, посочи доц. Мавров.

Той допълни, че когато настъпи една такава авария, се разпорежда засилено използване на наличните електрически уреди, но не навсякъде в такива отделения може да се използват уредите, тъй като там има кислородни инсталации и заради тях неправилното използване на ел. уреди може да коства живота на хората.

Доц. Мавров обясни, че по време на аварията са разпоредили 48-часово дежурство на всички електротехници в болницата, които да следят за натоварването на електрическата мрежа.

114 са лежащо болните в Инфекциозна клиника в момента

В момента в Инфекциозна клиника около 114 души са лежащо болните, като 6 от тях са на интензивни легла, каза още зам.-изпълнителният директор на лечебното заведение.

От ръководството допълват, че навсякъде са били осигурени електрически уреди и е нямало хора, които да са били на студено, а ако е имало такъв случай, то той ще бъде проверен.

Снимки: bTV

Подобни статии

Top