„Пътят на скитника“ – четиво във време на изолация

Насладете се на историите в биографичната книга на легендата и олимпийски шампион във вдигането на тежести Асен Златев

В дните на изолация едно от положителните неща е, че можем да отделим време за четене. Легендата във вдигането на тежести и Олимпийски шампион от Москва 1980 – Асен Златев, написа биографична книга, която бе представена в края на миналата година. Асен Златев е Олимпийски шампион от игрите в Москва 1980 година и през последващото десетилиетие остава сред водещите спортисти в света, като е капитан на националиня отбор в продължение на 8 години.

Печели златото на три световни първенства, петкратен европейски шампион с общо 20 световни и 6 Олимпийски рекорда. Подготвя се и е бил готов за медал за четири Олимпийски игри, но за съжаление по различни причини участва само на тези в Москва. Все още обаче държи (34 години) световния рекорд на изтласкване в категорията си – 225 кг от 1986г на световното в София. Причината за успехите, дисциплината и волята, които се възпитават по време на тренировките и състезанията, са описани в процес на развитие леко и достъпно.

Първата на част на „Пътят на Скитника“ се състои от 400 страници, които обхващат живота на една от легендите в един от най-успешните ни спортове от неговата поява на този свят до световното първенство в Любляна през 1982 г. Асен Златев се отпуска в един дълъг разказ за тежките моменти и за хубавите приключения по пътя към върха в спорта. Той дори ни връща и към появата на родния му Царимир, за българското село, за житието и битието на обикновения човек в едни много трудни години. Книгата е автобиографична, писана под форма на роман лично от автора, участник в събитията. Написана от него, не диктувана и разказвана, нито дописвана от друг. Без съавтор и съавторство.

Очаква се през 2020 година да излезе и втората част. Няма как да не се е намерило и място за майката на знаменития щангист споделяйки нейните вълнения и тревоги. Специално внимание е отделено и на Ганчо Карушков и Иван Абаджиев – двама от треньорите във вдигането на тежести издигнали нашите състезатели до върховете и признати в цял свят. Големият шампион се отнася с благодарност и уважение и към други български специалисти, не само във вдигането на тежести. Естествено основна позиция заемат и разказите за Олимпийските игри и Олимпийското село в Москва , Европейското в Белград от същата година и за финал Световното в Любляна. Има интересни истории свързани с легендарни български спортисти и не само.

„Пътят на Скитнита“ е четиво, което няма как да не те докосне, и да не накара читателя да си спомня с умиление за славните дни на българския спорт.

Подобни статии

Top