Павел Върба: Лудогорец е огромно предизвикателство!

Ще радваме феновете с нашия футбол, респект към Интер, но няма да се дадем без бой, заяви чешкият специалист

Чешкият специалист Павел Върба даде специално интервю за БНТ. Новият наставник на Лудогорец, сподели емоциите си след  назначениието и плановете си за „зеления“ отбор.

Г-н Върба, честито за новия ви отбор! Споделете първите си чувства след този „трансфер„.

– Благодаря! Винаги съм приемал Лудогорец като отбор-редовен участник в груповата фаза на европейските турнири и това бе най-важното за мен. Клуб с големи амбиции както на домашната сцена, така и в Европа. Това е огромно предизвикателство за мен.

Трудно ли взехте решението да поемете Лудогорец, да дойдете в България?

– Трудно, не. Да кажем, че аз самият усещах, че се нуждая от някаква промяна, защото в Пилзен натрупах 7-8 години и поне от моя страна чувствах, че е добре вече да се разделим, да сменя клуба. И разбира се, се радвам, че получих оферта от клуб с възможно най-високите амбиции, с който да играем в Шампионската лига или Лига Европа.

Дълго ли траяха преговорите и кога за първи път се свързаха с вас от Разград?

– Е, това не мога да ви го разкрия. (смее се) Но първият контакт с мен бе осъществен преди доста месеци и тогава нещата не се получиха и не се договорихме. Но при втората ни среща обаче си стиснахме ръцете и се разбрахме.

Как реагираха от Виктория Пилзен, че има интерес към техния треньор?

–  Нормално, беше важно да намерим път и към феновете, и към играчите, и към клуба при това развитие да има взаимно уважение. Не съм искал да напускам Пилзен, но понякога във футбола е така, нужно е движение и се радвам, че тази оферта дойде.

Как решихте Станислав Генчев също да остане в щаба ви?

– Мисля, че е добре, че той остава. Той е треньор, при който отборът се представи силно в Лига Европа и във вътрешното първенство. Имам желанието да работя с него и да си сътрудничим, той определено ще ни помогне не само в началния период, но като цяло.

Видяхте ли жребия за Лига Европа?

– Разбира се! (смее се) Интер Милано. Веднага си спомних мачовете на Славия Прага срещу тях в групите на ШЛ – равенство като гост и загуба у дома, в Чехия. Голям респект към този съперник, но от друга страна Лудогорец в никакъв случай няма да се предаде без бой, не сме приключили още в Европа. Имам известен опит срещу италиански отбори. С Виктория срещнахме Наполи преди няколко години и ги елиминирахме в Лига Европа, след това играхме с Милан в Шампионската лига и направихме равен у дома. Така че очаквам с нетърпение тези двубои напролет.

Така че можем да кажем, че и съдбата ви намигна с такъв силен противник…

– Ами, в тази фаза на турнира всички отбори са страшно силни и имат много класа в съставите си. Просто в пролетната фаза не можеш да си избираш.

Какво показва срокът на вашия договор – голямо доверие или…?

– Не знам. Трябва да попитате собственика на клуба. Предполагам, че ми вярва и затова ми е предложил такъв, средносрочен контракт. Две години и половина е интересен период като продължителност.

Знаете ли, че сте третият чужденец начело на Лудогорец? И че всъщност вашите предшественици от чужбина не се задържаха кой знае колко дълго…

– Не. (смее се) Но това пак е въпрос към собствениците. Не знам колко чуждестранни треньори са водили тима или какви договори са имали. Признавам, че дългият срок на моя контракт изигра също голяма роля. Дори и да беше за по-кратко, отново щях да проявя уважение, че има интерес към мен. Но тази продължителност показва, че ми вярват, което е добре за мен, разбира се.

Как се прави подобна крачка – от Централна Европа да дойдете да работите на Балканите? Обикновено треньорите от вашия регион се завъртат в триъгълника Чехия – Словакия – Полша, а и българският футбол не е на топниво.

– Аз имам малко опит в Русия, в Анжи Махачкала. Но България е европейска страна, определено не приемам, че отивам някъде надалеч. Да, може би нивото на футбола ви не е толкова високо колкото в Чехия, но за мен основното са европейските амбиции на Лудогорец – да прескочим квалификациите в ШЛ, а и стремежът да бъде на върха в българското първенство. Това ме убеди най-вече – че е клуб, гонещ най-високите цели.

И за финал, едно пожелание към феновете на Лудогорец?

– Надявам се че ще спечелим уважението на феновете и че ще успеем да ги привлечем на стадиона, да идват малко повече на мачовете от вътрешния шампионат. Вярвам, че нашият футбол ще ги радва!

Подобни статии

Top