PCR изследване за COVID-19 извършват вече и в болницата в Асеновград - DC news

PCR изследване за COVID-19 извършват вече и в болницата в Асеновград

С апарат за PSR диагностика вече разполага МБАЛ Асеновград.

Лабораторията, разположена на територията на Многопрофилната болница в Асеновград разшири пакета от вирусологични изследвания и вече извършва PCR диагностика.

Апаратурата отговаря на всички стандарти и гарантира висока точност на изследванията.Апаратът вече е монтиран, извършени са и необходимите тествове за работа.

Освен проби на пациентите, които са настанени за лечение в здравното заведение, ще се вземат и проби за COVID-19 от граждани по тяхно желание срещу заплащане. За тази цел са закупени и два контейнера, които се намират в двора на болничното заведение.

„Изследванията, които правим на пациенти със съмнения за коронавирус, като и на служители на болницата, които са били контакти са скъпоструващи. Затова предприехме тази стъпка и със собствени средства закупихме този апарат“, коментира управителят на лечебното заведение д-р Иван Червенков. „Апаратът е с възможност да изследва всички вирусни инфекции и ще бъде особено полезен сега, когато навлизаме в сезона на грипа. Затова това е инвестиция не само в полза на лечебното заведение, но и за хората в общината „, каза още д-р Червенков.

Болницата е започнала процедура за включване към списъка с референтните лаборатории за изследване на COVID -19. Регионалната здравна инспекция трябва да оцени оборудването и да  изпрати писмо с всички необходими документи до здравното министерство. Едва тогава болницата ще е част от списъка, което може да стане най-рано в края на месец октомври.

Подобни статии

Top