PCR тестът най-достоверен за установяване на заразени в този етап от епидемията

Масово тестуване се очаква в края на кризата с коронавируса, обясни председателят на Националния щаб генерал Венцислав Мутафчийски

Три са основните методики за установяване на заразени от коронавирус. Това обяви председателят на Националния кризисен щаб генерал Венцислав Мутафчийски на приключилия току-що извънреден брифинг в Министерски съвет.

По думите му според Световната здравна организация единственият достоверен начин за откриване на вируса е посредством real time PCR теста. Този тест е по-бавен, изисква специализирана апаратура и обучен персонал, но е и най-надежден към момента.

В България по този начин може да се установяват 1000 – 1200 случая дневно, около 30 000 теста месечно. По изчисления това струва 930 000 лева на месец. Важността на този тест е достоверността му, подчерта генерал Мутафчийски. В голямата поръчка на ЕК за България има определени 600 000 теста.

Вторият метод е хроматографски на базата на антиген. Tук идентифицирането на болестта става за 5 минути, но в момента тези тестове се разработват и липсва пълна информация за резултатите. Методът е лесен и по-бърз за изпълнение, открива новозаболели и може да се използва (освен за стандартните групи – реално заболели, контактните им лица, медицински персонал и прочие) и за тестване и освобождаване на големи групи лица, обясни председателят на Щаба. По този метод може да се правят до около 20 000 теста дневно или около 300 000 теста на месец, цената им месечно е изчислена на 10 000 000 лева.

С бързите тестове пък – трети метод, може да се устанви колко точно са заболелите, дори без някои от тези хора да са разбрали, че са били болни. Този вид тестуване, обаче, се предвижда и ще се прави в края на епидемията в граници между 20 000 до 40 000 теста на ден, стойност: 10 000 000 лева месечно. За тях има поръчка в размер на 400 000 бройки.

Тези тестове са важни след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка колко са придобили имунитет, може да подготвим групи здрави лица, които могат да работят и живеят спокойно, обясни Мутафчийски. И ако в първия етап на кризата натоварването пада върху по-скъпите тестове, във втория етап необходимостта им отпадат и се преминава към по-евтини и по-масови.

 

 

Подобни статии

Top