Педиатър: Как да се държим с детето, когато е болно?

Време ли е за мерки срещу грипа и вирусните инфекции?

Д-р Малина Станчева е педиатър и детски невролог с 15-годишен опит. Специализирала е в университетски детски клиники в Париж, Франция и Льовен, Белгия. Автор е на 27 научни публикации в сборници, български и международни медицински периодични издания в областта на детски болести на обмяна на веществата, клинична генетика, детска ендокринология и детска неврология. От   2017 г.  д-р Станчева е  личен лекар на децата от Центъра за настаняване от семеен тип „Детска къща“ към фондация „За Нашите Деца“.

Грижа за психическото и емоционално  състояние на болните деца

Психолозите твърдят, че при някои деца разболяването е неосъзнат механизъм за получаване на внимание и нежност от страна на родителите, ако по принцип на детето му е липсвала в ежедневието. Ако това е така, родителите трябва да се опитат да променят поведението си спрямо детето.

Доказано е, че усещането за близост, принадлежност към семейството, разговорите за опознаване на емоциите, мечтите и вътрешния свят на детето подсилват имунната система и имат общо укрепващо действие,  защото тогава в организма се синтезират хормони на щастието.

Ограничете гледането на телевизия

Децата с висок фебрилитет, които лежат с часове във всекидневната пред включения телевизор, от който непрекъснато се чуват тревожни новини, стават неспокойни, по-трудно понижават температурата и често се събуждат от кошмарни сънища.

При създалата се обстановка родителите трябва да обяснят на децата, защо се налага да се стои вкъщи, да се ограничат посещенията при баба и дядо, каква хигиена да се спазва и да се отговори на въпросите, които вълнуват децата.

1 2

Подобни статии

Top