Педиатър: Комари изпохапаха децата в Пловдив

Комари и кърлежи плъзнаха из кварталите

Жестоки комари изпохапаха децата в Пловдив след валежите, алармираха детски лекари. В детското отделение на пловдивска болница зачестиха случаите на малки пациенти, нахапани от различни насекоми.

Изплашените родители на 4-годишната Габи я доведоха с подути и зачервени крачета след атака от комари. Семейството имало гости от САЩ и решило да ги разходи из Стария Пловдив. Докато изпият по едно кафе на открито, детето било жестоко нахапано от комари и за часове получило отоци, разказа педиатърът д-р Анелия Балабанова.

Майката се опасявала, че острата реакция е алергична, но педиатрите отхвърлили съмненията, а след проведеното лечение, червенината и подутините бързо изчезнали.

Детската лекарка препоръча родителите да не забравят и да слагат в чантите си специалните защитни средства срещу насекоми – репеленти. Важно е също и да ги използват преди и по време на разходка, особено ако са избрали за целта тепетата, Гребната база и парковете, където растителността рязко избуя след валежите, а покрай нея се нароиха и насекомите. Най-опасни са ухапванията от кърлежите, защото и след премахването им, крият риск от зараза с различни, при това доста опасни инфекции.

Нараства броя на летните вирусни инфекции

Д-р Балабанова отбеляза, че с началото на ваканцията в отделението са се увеличили и случаите на деца с вирусни инфекции, засягащи храносмилателната система. Те постъпват с гадене, повръщане, разстройство и безапетитие. Малчуганите бързо се дехидратират, вдигат температура, кожата им е суха и са силно отпаднали.

Според педиатърката от летните ентеровируси се разболяват деца на всякaква възраст. Най-тежко подобни инфекции протичат при кърмачетата и децата до 3 г., като често се налага те да бъдат настанени в болница за лечение.

В повечето случаи вирусните инфекции преминават за 3-4 дни при децата. При поява на някои от тези симптоми родителите непременно трябва да се консултират с педиатър, препоръча д-р Балабанова.

Неприятни изненади през лятото може да донесе и силното слънце.

Не са редки случаите на слънчеви алергии, ако не са взети необходимите предпазни мерки. „Винаги когато излизате на разходка не забравяйте шапката, както и шишето с вода. Избягвайте да бъдете навън в най-горещите часове на деня, когато слънцето е най-силно. Радвайте се на летните забавления сутрин до 10 часа и след 17 часа. Само така ще предпазите детето си от слънчев удар, който също протича с гадене, повръщане, главоболие, повишена температура, но при него може да се стигне и да загуба на съзнание“, препоръча водещият пловдивски педиатър.

 

Подобни статии

Top