Пелени, колкото чорапче на новородено, са специално създадени за бебета с тегло до 800 грама

 От днес най-малките памперси, специално създадени за бебета с тегло от 800 грама, са достъпни и за българските деца.

Над 6 хиляди бебета всяка година се раждат в България преждевременно. За първи път на българския пазар се появяват пелени, специално създадени за недоносени бебета.

45 неонатологични отделения в страната ще получат 350 хиляди броя от най-малките памперси като дарение. Едно от тях  е  „Свети Стилиян“ в УМБАЛ „Пловдив“.

В болницата днес се проведе кампания в подкрепа на недоносените деца.

В статистиката са Иван и Никола. Днес двете момченца са почти двегодишни. Родили са се преждевременно с екстремно ниско тегло. Повече от 70 дни лекарите в неонатологията се борят децата да оцелеят. В Деня на празника на светеца, покровител на децата, техните родители бяха там, за да благодарят и да подкрепят кампанията.

Никола се родил в 28 гестационна седмица, разказва майка му Пенка. Детето тежало едва 1100 грама. „Грижите на лекарите бяха всеотдайни и денонощни“, споделя младата жена. „Всички мислим за модерната и съвременна апаратура, която е изключително важна, за да оцелеят рожбите ни. Но децата ни  имат нужда от елементарни ежедневни грижи, като всяко новородено. Родителите на деца с нормално тегло едва ли се замислят за тези неща. Но за нашите бебета дори намирането на  пелени се оказа проблем.“

И най-малкият размер за новородено бил голям  за Никола. „Пелената му покриваше почти цялото телце, стигаше му до ушичките и бебето се чувстваше некомфортно.“

1 2

Подобни статии

Top