Пената с поредната порция лафове в „Шоуто на Николаос Цитиридис“

Треньор номер 1 на България за ХХ век с разкрития за Стоичков, Бербатов и за палавия пръст на Илиян Киряков

Треньор номер 1 на България за ХХ век – великият Димитър Пенев, разкри, че често посещава стадион „Българска армия“, за да инспектира дали алеята не се изкривила.

Стратегът, който изведе националния отбор на България до четвъртото място на световното първенство по футбол през 1994 г., беше гост в „Шоуто на Николаос Цитиридис“.

„Виждате ме в момента на живо. Излъчвам доброта и мислех навън да бъде добро слънце и хората да се усмихват, но мисля, че се забави времето да се усмихнем. Винаги съм бил много усмихнат, защото съм дал много на футбола – като състезател, като треньор. Винаги имам обожатели, приятели, близки, роднини. На всеки метър, когато се покажа. Хайде, метър е малко, но на 10 метра“, започна Пенев, който покани екипа в музея на ЦСКА на стадион „Българска армия“.

„Минавам да видя от ръководството хора, дали алеята е права,  да не се е изкривила. Дълго време ни убеждават, че срока на този стадион… може да падне. И не може да открием купите и наградите на поколения. Не само за футбола говоря. Ако падне едно малко земетресение… То минава първо през Гърция и трябва теб да те… Като там се залюлка леко, трябва да се обадиш да предпазим музея“, пошегува се с Цитиридис той.

Пенев си спомни и лудата радост след победата над Мексико, както и празнуването на Илиян Киряков и Красимир Балъков.

„Той нямаше разрешение. Не го правеше и на чисто, защото има гащета, бандажи отдолу. Кирячето е толкова нисък, толкова му е малко и пръстчето. Това е една радост. Той, ако влезе отдолу, те ще го смачкат. За това е отгоре. Може някой отдолу да се е обадил: „Киряче малък, пипни го по дупето“, смее се Пенев.

Той си спомни и кога за първи път е видял Христо Стоичков.

„Той беше в Марица. Ботев (Пловдив), Локомотив (Пловдив) не го харесваха. В Харманли отиде. Съвпадение – 1977 г. ме освободиха като помощник треньор на ЦСКА и заминах за Димитровград. Още първата седмица контролна среща правим и там го виждам на живо. След един месец Стоян Йорданов – големият вратар на ЦСКА, отиде и го докара, подписаха договор половин година по-рано, продължи си в Харманли и след това пристигна тук. Когато подписа договора с „Барселона“ отидохме тримата, подписа, Кроф треньор, съблича се в съблекалнята, домакинът му дава 26-ти номер, а той не иска, защото не беше 8-ми. Домакинът си прави малко шега“, разказа Пенев. А след това се сети и за Бербатов:

„Бербатов е история голяма. Живо македонче. На баща му съм бил треньор 1977 г. също в Димитровград, когато играеше дясно крило. Когато го взех от Благоевград, тичаше 1 месец на Панчарево на базата и тогава почна да играе. Бяха младите Пеле-та – Стилиян, Любо Пенев, Емо Костадинов. Той височина над тях. Стреснат между такива батковци. Веднъж го натовариха на една кола от Панчарево и го закараха в Кюстендил, но го върнаха и продължи“

Пенев коментира и възможността Мартин Петров или Стилиян Петров да оглавят Българския футболен съюз.

„Те разбират футбола, но все пак… Обществото как ще ги приеме. И двамата са от ЦСКА и „сините“ няма да гласуват. Ние вдигнахме нашия футбол, но сега вече сме надолу. Дърветата орязахме, надолу сме. Как ще се спрем да ги задържим добрите футболисти?“

Подобни статии

Top