Пенсионери в Пловдив рисуваха нейрографики (СНИМКИ)

Целта е възрастните хора да се чувстват полезни и доволни

Голям интерес и завиден хъс, желание и талант показаха пенсионерите от Пловдив в рисуването на нейрографики. В тридневните занимания по проекта „Всеки може“ на Национално сдружение за единство и партньорство, финансиран от Община Пловдив по компонент 3 „Гражданска активност“, лицензираният лектор за България Меглена Костова се срещна с над 150 мъже и жени на възраст 60+.

Освен, че създадоха красиви арт творения, хората от златната възраст работиха върху темата „Как да бъда полезен на себе си и околните“.  По време на рисуването, те изпитаха първите резултати от успокояване на ума и решаване на житейски проблеми. Така всяка работа на художника се преврна във вид психотерапевтичен процес.

Нейрографиката е графичен метод за трансформиране на съзнанието. Нейрографиката е не само красива рисунка, но и невербално общуване с тялото. Когато си поставяме задача, всичките идеи идват от главата и започваме да умуваме защо не винаги се получава. Причината е, че не слушаме тялото си. Техниката на нейрографиката работи с емоционалните преживявания чрез тялото и дава възможност за лични прозрения.

През трите дни на рисуване екипът на проекта посети възрастни хора в район „Северен“, „Тракия“, кв. „Прослав“ и район “Ценрален“, както и групи на хора с физически увреждания. Всички те, освен че се забавляваха и докоснаха детето в себе си, създадоха творби, достойни и наредени в обща изложба.

„Нашата цел е хората след трудовата си дейност да живеят пълноценен живот, да се чувстват полезни, да усмихват и дават спокойствие на своите близки и да правят всички онези хубави неща, за които не им е оставяло време преди това“, споделят организаторите от Национално сдружение за единство и партньорство. Изглежда метода „рисуване на нейрографика“ грабна и младежи и хора на средна възраст, които надникваха върху рисунките на нашите баби и дядовци.

Top