Пепа Деведжиева: Мерките на Общината поставят заведенията на две скорости

Позиция на бившия общински съветник и учредител на пратия КОД

Мерките на Община Пловдив в помощ на бизнеса поставят заведенията на две скорости и в крайно неравнопоставено положение. Ресторантите и кафенетата, които са в общински помещения, или изобщо няма да плащат наем за времето на извънредното положение, или ще плащат наполовина, ако са предлагали храна за дома или офиса. Но собствениците им и без това плащат наеми, драстично по-ниски от пазарните, защото, каквито и търгове да се правят, цените на общината остават далеч под тези на частните имоти. И сега собствениците на тези заведения ще получат и тази привилегия.

 

А наемателите на частни помещения? Те остават в крайно неконкурентна ситуация. Общината не може да влияе на частния пазар, но не би следвало да вреди на пазарната среда с такива мерки. Получава се, че Общината е майка за едни и мащеха за други.

 

Същото е и с отсрочването на наемите за рекламните съоръжения, това е лобистко предложение. При това всичко се случва на фона на актуализацията на бюджета, мотивирана с намалелите приходи заради извънредното положение. Хем няма пари, хем се правят отстъпки на различни видове бизнес.

 

За да се спестят разходи, може да се направят съкращения в администрацията или поне да бъдат намалени заплатите на чиновниците. Всъщност те какво точно свършиха в последните 2 месеца?

 

А не да се отлага изплащането на Чомаковия заем, който трябваше да приключи тази година. Аргументът, че новият заем, който се планира, ще бъде с дълъг гратисен период и в това време ще бъдат погасени старите кредити, не е напълно състоятелен, защото в гратисния период се плащат лихви, не се дължи само главница. Така че вноските няма да бъдат ниски.

 

Всички антикризисни мерки са алогични и доста популистки.

Подобни статии

Top