Пеперудени феи и духчета оживяват в ръцете на майсторка (СНИМКИ И ВИДЕО)

Жулиета Георгиева прави кукли от царевична шума най-вече за забавление

Да правиш кукли не е никак лесно занимание. Изглежда лежерно и забавно и сигурно е такова, но лесно – в никакъв случай.

Да правиш кукли от царевична шума пък, си е направо трудно. Трудностите обаче не спират майсторката Жулиета Георгиева, която вече 24 години работи с този материал. А кукли прави от няколко години.

Започнала, защото ѝ се сторило забавно. И наистина се забавлява, без да се притеснява за времето, което отделя за всяка играчка.

„Всяка кукла отнема различно време. Аз се забавлявам като правя кукли и никога не търся време. И не търся реципрочност на финансовото изражение, защото трудът е страшно много. Освен това и оцветявам шумата, с която работя. Всичко е моя идея и не засичам време“, обяснява майсторката.

Според нея най-важното за работата е, материалът да е добре подбран. „Царевичната шума е различна, използвам различни сортове шума за куклите – по-нежна за фините елементи и по-груба за торса например. Правя ги изцяло от растителни влакна и материали. Освен царевична шума използвам също кокосови влакна от самия кокосов орех – за крилата на пеперудените феи например“, споделя тайните на работата си Жулиета Георгиева.

На занаята я научила майка ѝ преди години.

Първо изработвала съдове, рогозки, щори… По думите ѝ това вече е позабравен занаят, който е почти мъртъв. „Останали са само някоя и друга баба по селата, които знаят как се правят рогозки“, твърди майсторката.

Започнала с куклите първоначално за забавление, но и заради появилите се колекционери, които често се връщат при нея, за да си купят нова играчка. Сред тях са българи, но и чужденци, които пролетно време идват в Стария град и я посещават в ателието ѝ в Бакаловата къща.

Сред любимите ѝ играчки са колекциите от джуджета и духчета, бебета-ангели и бебета-джуджета. „Това е моята серия коледни играчки. Забелязвам, че през последните две години има подмяна на традиционните коледни играчки с такива от естествени материали“, разказва Жулиета.

В топлите месеци тя обработва шумата, която събира за играчките

1 2

Подобни статии

Top