Пернат „служител“ посреща гражданите в пловдивския район „Южен“ (СНИМКИ)

Папагалът Лори оглася с песните си втория етаж на административната сграда

Екзотичен пернат „служител“ радва посетителите в администрацията на пловдивския район „Южен“, видя репортер на DCNEWS. Папагалът Лори оглася целия втори етаж на сградата и вече е „част“ от персонала цели два месеца.

Птицата е от защитения вид Кралско Жако, а историята му е много интересна, разказа кметът на „Южен“ Костадин Язов. Негов приятел един ден с притеснение му споделил, че папагалът тъгува за децата му, които живеели при бившата му съпруга. Птицата престанала да яде, започнала да отслабва, а перата й започнали да падат.

Тогава кметът предложил да вземе Кралското Жако за седмица в сградата на районната администрация, за да видят дали ще свикне с обстановката и служителите.

„Папагалите са страшно социални животни, те обичат край тях да има хора и се привързват много. Оказа се, че още с първите дни на Лори й е много добре тук – колегите го хратя, а той се закача с тях. И вече почти два месеца и половина- от 15 август, е при нас“, разказа Язов.

По думите му птицата току що е навършила една година. Засега още не е ясно какъв е полът й, тъй като за този вид папагали, ставало ясно дали са мъжки или женски едва на третата година и това се случвало след ДНК тест. Без такъв тест се разбирало какъв е полът им едва на 17-та година и то, ако птицата да снесе яйце.

Кралското Жако е с всички сертификати и дори със специална адресна регистрация в РИОСВ-Пловдив на адреса на районната администрация. „Ако утре реша да го преместя, трябва да уведомя екоинспекцията“, обясни Костадин Язов.

„Служителите много много й се радваха още от началото. Кръстили сме я Лори, въпреки че не е ясно какъв е полът й, а тя вече си знае името и дори сама го казва, тъй като този вид папагали са говорещи. Показва и много интересно поведение към мъже. Към жените не се държи толкова добронамерено, но към мъжете е по-благоразположена. Има интелект на между 3 до 5 годишно дете„, добави кметът.

Той се притеснява единствено птицата да не мръзне през зимата в клетката си, която е във фоайето, точно до неговия кабинет, но и за това е намерил решение – ще я прибере в кабинета си.

Подобни статии

Top