Пещерняци и деца в „Училище сред природата“ край Добростан

Пещерняци и деца в "Училище сред природата" край Добростан

Деца от Асеновград ще участват в пещерната експедиция

„Бисерна, Добростан 2017“, организирана от столичния пещерен клуб „Черни връх“ и Българската федерация по спелеология. Експедицията е част от календарния план на федерацията за тази година и се финансира частично от Министерството на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички за 2017 г.“

Експедицията ще се проведе от 15 до 17 септември 2017 г. в планината край асеновградското село Добростан, разказа пред DCNEWS пловдивският пещерняк Крум Сираков. Спелеолозите са си поставили три цели – да бъде изграден безопасен и удобен подход към пещерата „Бисерна“, да се изгради нова система за проникване в пещера „Дружба“ и да бъде популяризирана дейността на пещерняците сред децата и младите ентусиасти.

„От известно време резерватът „Червената стена“ не е резерват, а биосферен парк, т.е. той е с малко по-сериозни рестрикции и в него има възможност за провеждане на експедиции, но и достъпът до него е по-труден. Значителна част от пещерите в района попадат в него. Но за да отидем там, трябва да съгласуваме работата си с МОСВ и РИОСВ“, обясни Сираков.

Идеята на организаторите обаче е,

времето за експедицията да бъде около първия учебен ден – от 14-ти до 17-ти септември.

„С помощта на приятелите от сдружение „Устремени“ – Асеновград и ОП „Туризъм“ в града, сме поканили достатъчно деца, които да видят какво е това спелеология. Целта ни е те да се запознаят с нещата, които правим и да им обясним, че спелеологията е нещо приятно, но човек трябва да е подготвен, за да я практикува“, обясни пещернякът.

По думите му в района има около 200 пещери,

но само три от тях са хоризонтални. Сред тях е и пещерата „Добростански бисер“, която преди години е била достъпна и социализирана, но впоследствие е била затворена, тъй като съоръженията и осветлението в нея са били повредени. Преди няколко години те обаче бяха възстановени и в момента до нея вече има достъп, макар да е заключена.

„Останалите пещери в района са пропастни“, пояснява Крум. И добави, че доста от тях са в близост до маркирани пътеки и от самонадеяност или от незнание на туристите, може да се случи нещастие.„Такова вече е ставало – в пещерата „Иванова вода“ има паднал турист, който се опитал да надникне, подхлъзнал се  и е паднал от 50 метра“, припомня Сираков.

Именно това е и една от задачите на експедицията

– да бъдат поставени оповестителни табели край пещерите „Иванова вода“ и „Ледницата“, които са най-опасни, защото са в близост до маркирани пътеки.

1 2

Подобни статии

Top