Песни и танци за „Белия щъркел“ в Белозем

За 13-та поредна година белоземци ще открият Фестивала на Белия щъркел

С богата празнична програма днес (19 май) от 10:00 часа ще бъде открит фестивалът на Белия щъркел в Европейското село на щъркелите – Белозем.

Щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители ще бъдат разположени в парка на „Белия щъркел“. Фокус на тазгодишното издание на фестивала ще бъде презентацията „Къде зимуват нашите любимци?“.

В рамките на феста ще се проведе и Национален ученически конкурс за словесно творчество, рисунка и фотография на тема: „Животът на един щъркел“.

Организатори на конкурса са детското онлайн списание „Щъркел“, ОУ „Гео Милев“, католическа църква „Свети Франциск от Асизи“ и кметството на село Белозем в партньорство на Федерация „Зелени Балкани“.

За най-добрите участници в конкурса и в трите категории са подготвени награди.

С най-добрите рисунки ще бъде направена изложба, а творбите на всички участници в конкурса ще бъдат публикувани в списание  „Щъркел“.

С всяка изминала година посетителите на фестивала се увеличават и в селото на красивите птици носещи пролетта и бебетата идват гости от цялата страна.

Фестивалът на Белия щъркел вече е традиция, утвърждаваща Белозем като своеобразна туристическа дестинация.

Мероприятието е част от културния афиш на майските дни в община Раковски.

ХІII фестивал на Белия щъркел в Белозем се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите и се организира от Кметство с. Белозем, СНЦ „Зелени Балкани“, Община Раковски, Народно Читалище „Просвета 1909 г.“ и ОУ „Гео Милев“ – с. Белозем.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР” обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край.

През 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

Подобни статии

Top