Пет години затвор за машиниста Тиляшев заради катастрофата на гара Калояновец

ВКС потвърди решението на Пловдивския апелативен съд по делото

Върховният касационен съд потвърди изцяло решението на Пловдивския апелативен съд, с което беше потвърдена присъдата срещу локомотивния помощник-машинист Христо Тиляшев за причиняване на железопътната катастрофа на гара Калояновец през юли 2014 г. При инцидента тогава загина машинистът на влака Венко Тодоров и бяха причинени средни телесни повреди на други четирима души, пътници във влака.

5 години затвор е присъдата, която ще трябва да изтърпи машинистът. Освен това Тиляшев е лишен и от правото да упражнява професия „локомотивен машинист“ за срок от 8 години.

Според Върховния касационен съд аргументирано  пловдивските съдии са отхвърлили възможността злополуката да е възникнала поради неизправности в железния път. Апелативните магистрати са обсъдили подробно и версията катастрофата да се дължи на неправилни действия на ръководител движение на гара Калояновец и с основание не са я приели.

В решението на върховните съдии е посочено, че въз основа на правилно установените факти Пловдивският съд е приложил разпоредбите на закона по единствения възможен юридически точен начин.

Върховният съд е приел, че е направена качествена съпоставка на обстоятелствата, които са свързани със справедливото определяне на наказанието. Отчетени са тежестта на допуснатите от подсъдимия нарушения на правилата за движение на влаковете. Преценен е и фактът, че той е бил в процес на въвеждане в работата на локомотивен машинист в пътнически влак, която позиция е заел само няколко дни преди датата на инцидента.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Припомняме, че първоначално Христо Тиляшев беше осъден на 8 години и 6 месеца затвор при първоначален общ режим на 16 февруари 2016 година. Той бе признат за виновен за катастрофата на бързия влак София-Варна на 12 юли 2014 г. на влизане в гара Калояновец, при която загина колегата му Венко Тодоров, а четирима пътници бяха ранени. Старозагорският съд тогава го осъди и да заплати гражданските искове на БДЖ „Пътнически превози“ – в размер на 1,1 млн.лв., за щетите, нанесени на влаковата композиция, както и иска от 358 хиляди лева на НКЖИ за щетите по железопътната инфраструктура. 3000 лева трябваше да бъдат изплатени и на един от четиримата пострадали пътници – 78-годишния Васил Тотев.

Впоследствие обаче Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на пловдивчанина. Впоследствие делото бе гледано отново.

Подобни статии

Един коментар

  1. Георги написа:

    Какъв е бил резултата от техническата експертиза на централизацията в гара Калояновец, проверена ли е била таблицата на маршрутните зависимости и верни ли са твърденията на машиниста, че на предупредителния светофор е светела зелена светлина, т.е. показва че входният светофор е отворен за прав коловоз, а в последствие се оказва, че свети със зелена и жълта светлини (за отклонение), което изисква намаляване на скоростта до 40 км/ч?

Top