Пет пъти скача цената на билета за Opera Open

Корабче на Операта ще плува по Марица като атракция за най-малките

Билетът за оперния фестивал Opera Open поскъпва петкратно през тази година. Това съобщи директорът на Пловдиската опера Нина Найденова пред журналисти. По думите й средната цена на билета за представленията ще бъде 25 лв. Ще има обаче и по-скъпи билети – на цени между 50 и 70 лв., посочи Найденова, според която пловдивчани и гостите на града можели да си позволят тези цени.

По-скъпите билети щели да бъдат за представленията със световноизвестни изпълнители. А такива ще има и  то немалко, поясни Найденова.

Според нея над 35% от публиката на Opera Open вече са чужденци. Операта е сключила договори с 9 туроператори, а 30 на сто от фестивала е продаден още отсега.  Така в Пловдив вече има и оперен туризъм, похвали се Нина Найденова, според която рекламната кампания за фестивала стартира официално от 1-ви март. Директорката на Операта отчете, че през миналата година над 20 хил. души са посещавали месечно представленията в рамките на фестивала. Амбициите са през тази година публиката да се увеличи още.

съобщи, че операта вече има сформирана международна трупа, в която влизат танцьори и изпълнители от 9 националности. Те са наети за два сезона и ще живеят и работят под тепетата. „Надяваме се, че ще имаме такава трупа и след тези две години“, коментира шефката на операта.

Според Найденова тази година фестивалът Opera Open ще завземе нови сценични пространства и ще има програма и през месец август. Основната сцена пак ще бъде Античният театър, но тази година ще има сцена и в двора на Техническия университет. Пространството ще разработва от миналата година, когато представленията там бяха безплатни, но сега сцената там ще бъде снабдена с между 300 и 500 места.

За най-малките ръководството на операта подготвя супер атракция – корабче във водите на река Марица. Корабната сцена ще приеме представленията за най-малките, там ще бъде и Госпожа Опера.

Фестивалът Opera Open е подпомогнат със средства от фондация „Пловдив 2019“. Само за тази година фондацията отпуска за фестивала 530 хил. лв. Той е част от програмата на Европейската столица на културата.

Откриването е на 8 юни с гала-разходка из класическите музикални стилове и епохи, съпроводена с уникално светлинно шоу и 3D мапинг.

Вижте и акцентите на фестивала: 

1 2

Подобни статии

Top