Пет вкусни храни, които ще ви избавят от подутия стомах

Лошото храносмилане се свързва с усещането, че сте подути и коремната област е възпалена. Чувствaте се изпълнени с газове, което се проявява особено след прием на определени типове храни.

Подутият корем е резултат от лоши хранителни навици – т.е. следвате диета, богата на брашно и мазнини. За да се преборите ефективно с това често срещано неразположение, възнамеряваме да ви препоръчаме няколко храни, подходящи тъкмо за този случай. Те ще са ви от голяма полза и ще ви помогнат да възстановите оптималната работа на храносмилателната система, пише zdraveikrasota.bg.

Ето и кои са тези храни

Пресни плодове

Пресните плодове са идеална храна, която помага за разрешаването на проблеми, възникнали поради лошо храносмилане. Те съдържат огромно количество фибри и вода. А най-хубавото е, че на практика не съдържат мазнини.

Но има един детайл, на който да обърнете внимание!Препоръчително е да консумирате различни плодове. Не позволявайте на тялото ви да привиква с плодовете, които ядете и разнообразявайте менюто си. Освен това е важно да не преяждате с плодове, особено ако имате деликатен храносмилателен тракт… както се казва: „Всичко трябва да бъде с мярка“.

Салати

Всеки е наясно, че салатите са много важен източник на хранителни вещества – особено тези, които са приготвени в комбинация с плодове като ананас и папая. Салатите са приятел на храносмилателната ви система – можете да ги консумирате в началото на деня или пък на обяд. За вечеря ви оставяме възможността да изберете нещо леко – салата или крем супа от зеленчуци. Яжте всичко в малки порции, така че да не усещате стомаха си препълнен преди лягане. Следвате ли стъпките, които ви посочихме, ще подобрите храносмилането си.

Люцерна и леща в чинията ви

Кълновете от люцерна и леща са безценни за тялото, защото съдържат голямо количество витамини и минерали. Можете да ги добавите към салатите и супите, които приготвяте у дома.

Кисело зеле

Поради процеса на ферментация киселото зеле снабдява тялото с диетични фибри, които улесняват работата на храносмилателната система. Можете да избегнете подутия корем, като добавяте малко кисело зеле в домашните гозби.

Трябва да споменем също така, че киселият вкус на зелето може да бъде притъпен леко или напълно, ако го накиснете преди сервиране. Уточняваме този момент, в случай че не сте любител на киселото.

Мед или меласа като алтернатива на захарта

Медът, който е приготвен по оригинална рецепта, може да повлияе благоприятно върху подобряването на храносмилането ви. Разбира се, не прекалявайте с дозата. Както споменахме досега, мярката е от значение. Все пак медът съдържа концентрирани захари и не се препоръчва на хора, страдащи от диабет.

Не забравяйте…

Много важно е да подобрите своите хранителни навици, ако искате да постигнете контрол върху процеса на храносмилане. Проблем като подутия корем е неприятен и съпътстван с натрупване на газове и усещане за тежест. От тази гледна точка той може да влоши качеството на живот и да понижи самочувствието и самооценката ви.

Подобни статии

Top