Петър Лесов готов да върне олимпийския си медал

Легендарните олимпийски шампиони Петър Лесов и Янко Русев със сълзи на очи протестират срещу изваждането на бокса и вдигането на тежески от Игрите в Лос Анжелис

Олимпийски шампиони на България с остра реакция след изваждането на бокса и вдигането на тежести от програмата на Игрите в Лос Анжелис през 2028 година.

Най-младият олимпийски шампион на България Петър Лесов се закани да върне своето олимпийско злато, ако Международният олимпийски комитет не промени решението си, а златният медалист от Москва 1980 Янко Русев беше категоричен, че щангите ще загубят своята популярност.

Боксът бе изхвърлен от олимпийското семейство заради съмнения за корупция, начина на управление на Международната боксова асоциация, както и манипулиране на съдийските резултати от Игрите в Рио през 2016 година.

Олимпийският шампион от Москва 1980 Петър Лесов реагира емоционално на взетото решение пред bTV.

„Мен дори ме избиват сълзи в момента…Ядосан съм, разтревожен съм, не знам, дано не се получават тези неща. Аз съм сигурен, че много хора ще са съгласни да си върнем медалите“, заяви легендата и настоящ личчен треньор на асеновградчанката Станимира Петрова.

Вдигането на тежести пък бе извадено заради множеството положитени допинг проби. Въпреки че в последно време броят на уличените намалява, за последните 13 години те са общи 650.

Олимпийският шампион Янко Русев е категоричен, че това решение на МОК драстично ще намали интереса към този спорт.

„Аз като олимпийски шампион винаги съм се стремял да участвам на най-големия форум. Сега щангистите ще изгубят мотивация да продължат със същото желание. Всеки иска да стане олимпийски шампион. Друго е да си европейски или световен“, заяви Янко Русев.

Съществува минимална вероятност двата спорта да присъстват на Игрите в ЛА през 2028, но само със временен статут.

Подобни статии

Top