Петър Лесов: Кубрат Пулев не беше подготвен за мача с Антъни Джошуа - DC news

Петър Лесов: Кубрат Пулев не беше подготвен за мача с Антъни Джошуа

Боксовата легенда от Раковски за олимпийските си върхове, за Ивайло Маринов, Станимира Петрова, Даниел Асенов, съдийската мафия и майсторството си на карти

Боксовата легенда Петър Лесов гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Той знае какво е усещането да си най-младият първенец от олимпийски игри в България по това време, след като завоюва безценното злато едва на 19 години. Два пъти се качва и на европейския трон, три пъти ликува в турнира „Странджа“, а във визитката му блести и световна титла за младежи. Постига редица успехи и от другата страна на барикадата – като треньор.

– Здравейте, г-н Лесов! За втори път се качвате на ринга на „Код Спорт“! През 2020 г. една пандемия нокаутира света – вие в какви отношения сте с нея?

– За съжаление, а може вече да е и за добро, и аз го изкарах, а оттам и доста тежка пневмония, но сега съм здрав. Започнах да държа лапи, да играя бокс и се чувствам добре.

– Също през 2020 г. отбелязахте 60-годишен юбилей – каква е равносметката? С какво най-много се гордеете и за какво съжалявате?

– Доволен съм, че постигнахме доста успехи. Треньор съм на Станимира Петрова, на девойки и на момичета. Взехме медали, Станимира стана два пъти европейска шампионка, бронзова медалистка, взехме Купа „Странджа“, имахме добри успехи. Доволен съм от това представяне. За тези 60 години дано съм станал по-умен и по-опитен! Съжалявам само, че точно преди квалификациите бяхме в супер форма. Така се случи, че в 18 часа правехме тренировка и дойде един грък, който ми е приятел и каза: „Спри!“ Защо? Приключва се със състезанията. Събрахме си багажа, прибрахме се и не можахме да участваме. Този COVID-19 засега уби на много хора мечтата, но мисля, че ще преодолеем всичко и ще продължим. Дано да няма по-тежки случаи, да се състои олимпиадата, да можем да извоюваме право и да участваме там.

– Най-тежко сте го преживявали, като ви казаха, че няма да има Лос Анджелис…

– Така е. Но тогава още не знаех какво представлява хепатит. Бях в болница и казах на доктора: „Давай, режете дроб, каквото и да е! Аз трябва да участвам на олимпиадата!“ А той отвърна: „За теб олимпиадата свърши!“ Беше голямо разочарование. Преди това през 1983 г. играхме САЩ и България и аз бих този, който стана олимпийски шампион, а точно преди това взех Купа „Странджа“, бих световния шампион – кубинец и бях в супер форма. Надявах се да взема поне още един медал, независимо какъв. За съжаление – съдба…

– За България топ спортното събитие бе дуелът на Кубрат Пулев с Антъни Джошуа – какъв е вашият анализ? Къде сбърка Кобрата? Толкова ли е голяма разликата между двамата?

– На ринга се видя, че разликата е хем голяма, но за мен е повече, че Кубрат не беше подготвен за тази среща. Беше и на „Дианабад“, тренира, гледах го. Мисля, че нивото на подготовка беше слабо. Доколкото разбрах той тук игра един спаринг с Белберов, един с кубинеца и с някакъв украинец, който не е някакъв фактор. Трябваше да направи доста спаринги с някои по-силни боксьори. Но може би точно тогава се е разболял от COVID-19. Това не знам, но за мен подготовката не беше на ниво.

– Джошуа и Тайсън Фюри се очертаха като властелините на бокса към този момент – на кого отдавате предпочитанията си?

– Честно да ви кажа, Джошуа не ми хареса чак толкова. Като го нападнат, се чуди какво да прави. Фюри е хитър боксьор, използва всичко. Дори скоро във „Фейсбук“ някой беше казал, че Джошуа ще го нокаутира. Аз казах, че ще издържи и може и да го победи.

– Няколко месеца остават до олимпийските игри в Токио – на колко квоти реално можем да се надяваме? В Рио през 2016 г. боксьорите на Узбекистан, Куба и Франция обраха медалите – и сега ли представителите на тези страни са големите фаворити?

– Разбира се. Там може би още се действа по старата система, която за мен е най-добрата. Вървят доста добре и може би ще е така.

– България има четирима олимпийски шампиона по бокс в историята – Георги Костадинов, Ивайло Маринов, Даниел Петров и разбира се, вие. От настоящите национали виждате ли някой с потенциал да донесе пето злато за страната ни?

– От мъжете не знам какво ще стане с кубинците, на които доста се разчита. Даниел Асенов има голям шанс, Радослав Пантелеев. Могат да се преборят. Даниел може би и за първо място, а Радослав да влезе в медалите. Много се надявам за Станимира Петрова и може би Стойка Петрова, която е много опитна, хитра състезателка. Могат да се борят дори и за златен медал.

1 2 3

Подобни статии

Top