Петър Стоянов с емоционално приветствие при откриването на конференция за преход към Зелена икономика - DC news

Петър Стоянов с емоционално приветствие при откриването на конференция за преход към Зелена икономика

Първото по рода си у нас събитие на ФИСН при ПУ „Паисий Хилендарски“ се проведе хибридно в Голямата базилика и онлайн среда

Сигурен съм, че един отговорно менажиран преход към Зелена икономика може да направи от България силно развита и просперираща държава. Това заяви онлайн в своето емоционално приветствие президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов при откриването на първата по рода си у нас международна конференция „Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към Зелена икономика“. Тя се проведе днес едновременно присъствено – в Епископската базилика на Филипопол, и в онлайн формат. Организатор на мащабното събитие е катедрата „Икономически науки“ към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ със съдействието на Община Пловдив.

„Преходът към зелена икономика не е просто поредната рутинна инициатива на политици и учени, а една от най-важните мисии, пред които е изправено човечеството. Зеленият преход е мисия, чиято важност категорично не се осъзнава от повечето жители на нашата планета. И това я прави истинско предизвикателство и за учени, и за политици, и за интелектуалци, за представителите на гражданското общество и медиите. Участниците в конференцията сте част от тези усилия и съм сигурен, че ще бъдат ползотворни“, каза Петър Стоянов.

В своето онлайн обръщение евродепутатът Радан Кънев

приветства организаторите за първия по рода си форум у нас и подчерта, че конференцията е във верния формат надебатите по темата, които тепърва предстоят. Той акцентира факта, че отговорността за т. нар. „Зелена сделка“ е на всяко отделно общество, на всяка една страна-членка на ЕС.

„Необходимо е да очертаем собствена стратегия, за да бъде преходът от полза за нас, а не тежест. Ние трябва да не се отказваме от технологичното си развитие и успоредно с това да се справим със заплахата то да унищожи света, в който живеем. Това е тясната пътека, по която трябва да вървим. А не да се върнем назад и да отречем прогреса, не и да се потопим в него в такава степен, че той да застраши съществуването ни, защото такъв риск видимо има. Решението е да го направим заедно – точно като хора на науката, които могат да дадат верните отговори, като хора на политиката, които да ги приложат, дори когато е трудно да намерим пътя напред“, каза Радан Кънев.

„Разговорът за Зелена икономика, Зелен преход, екотехнологии днес е повече от актуален, оказва се – и животоопределящ и животоспасяващ“, каза в словото си при откриването на международната конференция заместник-ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. Антон Илиев. Той изтъкна, че сред достойнствата на академичния форум са не само научната проблематика и участието на изтъкнати учени и експерти, доказани професионалисти от различни области на икономиката, строителството, енергетиката, регионалното развитие, но и интересът от страна на представители на Европейския парламент и на Европейската комисия. „Надяваме се, че те ще станат поддръжници на родените в дискусиите идеи“, допълни професорът.

1 2

Подобни статии

Top