Петър Стойчев с последна тренировка преди Антарктида (СНИМКИ И ВИДЕО)

Великият българин и още 15 плувци пътуват за историческо състезание на Седмия континент

Броени часове остават до тръгването на специалния кораб от Пунта Аренас (Чили) до Антарктида за първото историческо организирано състезание по плуване в ледените води на Седмия континент.

Петър Стойчев заедно с още 15 плувци от 9 държави са в готовност за заминаване и вчера за последно направиха тренировка в Магелановия проток, като температурата на водата е била в рамките на 7 градуса по Целзий.

Малко преди това цялата група от състезатели са посетили музея на Фернандо Магелан в Пунта Аренас, където след възстановка  в реални размери е кораба на Магелан „Виктория“,  с който великият мореплавател е направил първата в света обиколка на земното кълбо през 1522 година. За късмет и здраве плувците целунали и паметника на Фернандо Магелан в центъра на пристанищния град.

„Всичко е наред и сме готови да тръгваме към Антарктида. Имахме няколко срещи с хората от организацията по самото пътуване и капитанът на кораба. В Пунта Аренас срещнах много хора, които знаеха за нашето предстоящо пътуване и пожелаваха успех и спокойни води по целия път. Ще слезем на почти 2000 километра към Южния полюс и вече се запознахме с приблизителното място на състезанието по сателитните карти.

Тренировката която направихме на Магелановия проток беше около 30 минути, но температурата на водата показваше малко под 7 градуса. Студена и много мътна вода, но се надявам на Антарктида условията да бъдат съвсем различни. Там ще бъде кристално чисто, но водата около минус 0.3-0.4 градуса. Има вариант да спрем на българската база на седмия континент, и ако времето го позволява капитанът ще влезе в залива, от където на лодки ще стигнем до базата на о.Ливингстън. След това продължаваме още две денонощия пътуване по вода. Живи и здрави на 21 или 22 ноември трябва да стартираме. Знаете, че ще се плува 1 километър . Здрав съм и много мотивиран да спечеля историческия първи старт на Антарктида. Поздрави на България…“, каза от Пунта Аренас Петър Стойчев.

През последните дни на чилийска земя българинът тренираше и в басейн със студена вода, за да се аклиматизира максимално към условията на Антарктида. Заради липсата на интернет връзка на кораба , новините около експедицията на състезателите ще бъде давана от пристанищните власти на Пунта Аренас. Те ще бъдат единствените, които чрез сателит ще осъществяват комуникация с екипажа на кораба.

Подобни статии

Top