Пет чудесни имена празнуват днес. Вижте кои са те!

На 13 февруари Православната църква чества Свети Евлогий и Света Зоя. Почитаме и преподобния Мартиниан

Св. Евлогий, Архиепископ Александрийски, е бил благочестив, предан на вярата Христова.

Живял е по времето на император Ираклий (VII век). Името Евлоги означава „добра дума“, „възхвала“. То произлиза от гръцките еu, което значи „добро“, и logos – „дума“.

Преп. Мартиниан бил родом от Касария Палестинска.

На 18 години отишъл в пустинята и след 25-годишно подвижничество почнали да му се явяват бесовски изкушения. По чудо спасяван, избягал от онова място и за две години обходил 164 града като навсякъде проповядвал и поучавал народа Тъй, в непрестанно пътуване, продължил подвига си – проповядвал и наставлявал. Починал в Атина в 422 година.

Преподобна Зоя Витлеемска е мъченица живяла през III век.

Знае се, че е имала дарбата да изцелява. На гръцки името й означава „живот“. Тя се ражда в Кесария Палестинска през V в. Първоначално била блудница, докато не срещнала преподобния Мартиниан. Тя се обзаложила с приятелките си, че ще го съблазни и поискала от него да я приюти за една нощ. По това време навън времето било много лошо и затова Мартиниан се смилил и я пуснал в леглото си, а Зоя всячески се опитвала да го съблазни.  Преподобният обаче излязъл навън, запалил огън и влязъл бос в него. Зоя останала толкова поразена от тази негова постъпка, че паднала в краката му и поискала прошка за своето поведение.

След това отишла във Витлеем и заживяла в манастира „Св. Павел“. Там прекарвала монашеството си аскетично, като приемала само хляб и вода и се хранела само един път на ден – предимно вечерно време, а понякога хапвала дори и през два дни. Спала направо на голата земя.  Така изкарала там 12 години до смъртта си.

Имен ден празнуват: Евлоги, Евлогий, Зoя, Живко и Живка

Подобни статии

Top