Петима души загинаха при пожари за по-малко от месец в Пловдив

РДПБЗН – Пловдив апелира за отговорно и стриктно спазване на мерките за пожарна безопасност в домашни условия

За по-малко от месец петима души са загинали при пожари в жилища в областния град, съобщиха от РДПБЗН-Пловдив. Само за времето от 12 януари до 4 февруари в регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив са регистрирани 5 произшествия с жертви  – самотно живеещи жители на областния град, като четирима от тях са на възраст над 72 години.

Два от нещастните инциденти са от 21 януари, когато след приключване на гасителни действия в апартаменти огнеборците открили загиналите обитатели – 83-годишна жена и 72-годишен мъж. Основни версии за възникване на пожарите са съответно оставяне на горими материали върху включен котлон и тютюнопушене в леглото.

Дни по-рано, на 12 януари, 99-годишна пловдивчанка починала в резултат на пожар в жилището й, предизвикан от неправилно ползване на микровълнова печка.

Вчера по обяд, след пожар в апартамент, бе намерено безжизненото тяло на 91-годишен трудноподвижен мъж. Предполага се, че възрастният човек е загинал след възпламеняване на завивките от електрическа лампа в леглото му.

Същата вечер е констатирана и смъртта на 61-годишен пловдивчанин, в чието жилище пламнали натрупани множество ненужни вещи и отпадъци, най-вероятно в резултат на небрежност при боравене с открит огън.

Овъглен труп намериха в блок на ул. „Копривките“ в Пловдив

Тревожните данни са повод РДПБЗН – Пловдив отново да апелира към гражданите за отговорно и стриктно спазване на мерките за пожарна безопасност в домашни условия. Особено повишено да бъде вниманието на близките и социалните работници, полагащи грижи за възрастни, трудно подвижни и самотно живеещи хора.

Припомняме, че най-честите причини за пожар в дома на хората от третата възраст са:

  • Неправилно ползване на битови електрически уреди;
  • Неправилно ползване на нагревателни и отоплителни уреди;
  • Поставяне на горими материали в непосредствена близост до източници на висока температура;
  • Тютюнопушене в нетрезво или сънено състояние в леглото;
  • Предоставяне на достъп до източници на открит огън или висока температура на хора, които не са в състояние да преценят риска от употребата им или последствията от техните действия.

Подобни статии

Top