Петко Петков: В Шиша Пангма усетих Боян сам с върха

Един от най-близките хора на изчезналия на връх Шишапангма Боян Петров – биологът Петко Петков проговори пред bTV за изчезването на алпиниста.

При полета в Шиша Пангма видях планина, която изглеждаше страшно страшна. Красива, но като пустиня. Усетих Боян самотен, сам с върха.

Петков посочи, че в други планини има хора, експедиции се движат по маршрута, които биха помогнали на бедстващ алпинист.

Боян Петров сближи Непал и Китай. И най-силното беше, когато ръководителят на китайската експедиция, каза, че този прецедент ще остане в историята и вече няма да има граници при спасяване на алпинисти, посочи билогът.

„Изтеглих си всичките спестявания – 30 хил. долара и мислех, че ще стигнат. Застраховката на Боян е нормална планинска – 36 хил. долара. Но те казаха 200 хил. долара за 3 дни –  три хеликоптера и шерпи. Синът ми Кирил каза, че ще намерим парите и им каза – 50 хил. на следващия ден, 100 хил., ако се намери тялото и 150 хил., ако се намери жив и е свален в болница. Така той заложи парите да са критерий, че ще бъде по-качествено търсенето. Всички пари бяха само от негови близки и приятели. Не е похарчен един държавен лев“, коментира Петков.

По думите му финансовият стимул по-късно е изиграл лоша шега – непалската компания решила, че трябва да вземе на всяка цена 100 хил. долара и шерпите започнали борба кой по-бързо ще го намери, а за китайската страна пък било чест да го намери първа вместо непалците.

В един момент легендата „Боян” не можеше да се оцени с пари – непалските шерпи спаха на трети базов лагер без екипировка, а китайските – на 8000 метра в щурмова палатка.

Петков призна, че  все още не може да да изрече думата „съболезнования“ пред близките му и я заменя със „съпричастност“.

„При полета в Шиша пангма видях планина, която изглеждаше страшно страшна. Красива, но като пустиня. Усетих Боян самотен, сам с върха. Когато получих намерената му фланелка, сякаш го прегърнах“, допълва биологът.

Top