Петя Буюклиева, оперен певец и двама общественици с номинация за почетен гражданин на Асеновград

Четири са имената, номинирани за почетен гражданин на Асеновград до този момент.

Това са известната българска попизпълнителка, родена в града на Чая Петя Буюклиева, оперният певец Дамян Вълчев, Виктория Стефанова и председателят на Пенсионерски клуб -2004 Николина Йочева.

По повод 60-годишният юбилей на Петя Буюклиева инициативен комитет начело със Съюза на предприемачите предлага певицата да бъде удостоена с престижното звание. В мотивите си  те изтъкват, че тя е известна българска естрадна  певица, свързана с културната история на родния си град.

Певицата беше номинирана пак преди 10 години, за своя 50- годишен рожден ден.

По повод кръглата годишнина от смъртта на  Дамян Велчев  с подписка оперният певец заслужава да носи посмъртно почетното звание. Тази година се навършат 20 години от смъртта на тенора. Солист на Пловдивската опера, повече от 40 сезона по оперните сцени на България, Югославия, ГФР, гастроли в Австрия, Великобритания, Австралия и къде ли не.

За своя 60-годишен успешен творчески път Виктория Стефанова също заслужава най-голямото отличие на Асеновград. Номинацията отново е на Инициативен комитет, които в  мотивите отчитат, че известната станимаклийка е общественик, спечелила призови места на поетични конкурси  цялата страна, на които е представяла Асеновград.

Силно се надява да стане почетен гражданин и издигнатата номинация на Николина Йочева. Тя е дългогодишен организатор на Пенсионерски клуб- 2004, а тази година чества и 75-годишен юбилей.

По правило номинации се приемат до деня на сесията, която този месец ще бъде на 24 април. 

Местният парламент няма право да обсъжда предложените имена. Според регламента точката влиза като първа в дневния ред на заседанието, като вотът е таен. Почетен гражданин става всеки, който събере 17 от гласовете на съветниците.

Новият почетен гражданин ще бъде удостоен със званието в Деня на Асеновград, който тази година ще се чества на  12 май.

Подобни статии

Top