Пиян шофьор на съд, дал петдесетачка на полицай на КПП през извънредното положение

Шофьорът седнал зад волана с 1,31 промила алкохол

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 36-годишен шофьор, предложил подкуп на полицай, за да го пусне да премине през КПП по време на извънредното положение, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура под тепетата.

Шофьорът, с инициали К. Я., е обвинен в това, че на 10 април 2020 г., в гр. Пловдив, направил опит да даде подкуп – сумата от 50 лева, на инспектор  в ОД на МВР – Пловдив, за да не извърши проверка за целта на пътуването му при преминаване с управлявания от него лек автомобил, марка „Пежо“, през обособен контролно-пропускателен пункт в Пловдив, организиран съгласно Заповед на министъра на здравеопазването от 20 март 2020 г,. издадена на основание чл. 63 ал. 1 от Закона за здравето, с която са въведени противоепидемични мерки на територията на Република България, свързани с извършване от органите на МВР на проверка на целта на пътуването на гражданите и пропускане на преминаването им през контролно-пропускателния пункт само в случай на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населено място, здравословни причини и завръщане на постоянен или настоящ адрес, както и да не извърши съответните действия по установяване на това, че управлява МПС след употреба на алкохол и да не го задържи.

На КПП: Пиян шофьор предложи рушвет, за да влезе в Пловдив

На 10 април 2020 г., около 00,20 часа, К.Я. тръгнал с лекия си автомобил, марка „Пежо“, в посока от с. Войводиново, обл. Пловдив, към гр. Пловдив. Той бил употребил алкохол и нямал основателна причина да премине през КПП на входа на Пловдив, в началото на Брезовско шосе.  Обвиняемият искал да отиде на гости при свой приятел в Пловдив.

Излъгал, че отива на работа в Пловдив

Полицейският служител поискал личните документи на К.Я. Той му ги предоставил и обяснил, че отива на работа в  Пловдив. В декларацията  за пътуване написал име на фирма и работно място, като знаел, че данните не отговарят на истината.  За да не бъде извършена проверка на достоверността на декларацията, обвиняемият признал пред служителя на МВР, че информацията в нея не отговаря на действителността. Той извадил банкнота от 50 лева и я предложил на инспектора, за да не го проверява и да го пропусне през КПП-то.  Полицейският служител не взел парите и незабавно уведомил дежурен разследващ полицай.

На К.Я. е бил извършен и тест за алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер“, което отчело 1,31 промила на хиляда алкохол в издишания въздух. По случая е било образувано досъдебно производство за управление на автомобил след употреба на алкохол в Районна прокуратура – Пловдив.

Най-високото наказание, предвидено в закона, за деянието, в което К.Я. е обвинен, е до 10 години „лишаване от свобода“ и глоба до 15 000 лева.

Снимка: ОДМВР-Пловдив

Подобни статии

Top