Пилот от „Граф Игнатиево“: Правите ли всичко възможно да откриете черната кутия на падналия МиГ-29?

Ако майор Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасе, смята адмирал Евтим Евтимов

„С болка в очите капитан, военен пилот  стана и ми зададе директен въпрос: „Г-н адмирал, правите ли всичко възможно да откриете черната кутия на падналия МиГ-29?“ – разказа началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов пред БНТ тази сутрин. Въпросът му е бил зададен по време на срещата му заедно със служебния министър на отбраната с военнослужещите в виобаза „Граф Игнатиево“.

„Да, ние правим всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет. Ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасен“, каза още адмиралът. По думите му полетът е бил контролиран и не може да се говори за сваляне на самолета, добави той и предупреди и да не се провеждат никакви самоволни подводни дейности, тъй като в самолета е имало още една ракета.

„Разпръснати са нa площ около 20 на 20 метра стотици останки, със специалисти подхождаме към следващия етап на операцията, за да уточним възможното местоположение на черната кутия, дал съм разпореждане районът да се забранен за плаване, подводни дейности и всякакви други опити да се стигне до останките, нарушителите ще попадат под санкциите на закона, нека да не оскверняваме паметта на майора, нека си свършим работата до последно“, призова адмирал Евтимов.
Той каза, че не е имало експлозия след падането на изтребителя. Началникът на отбраната обясни, че разбиването на толкова малки части е в следствие на високата скорост на изтребителя.

Неограничено е времето, когато черната кутия може да даде достоверна информация, ако не е нарушена херметичността му

„При удара на водата висока скорост – над 900 км/ч, водата е като бетон – по-твърда от бетон“, каза адмирал Евтимов.
Неограничено е времето, когато черната кутия, т. нар. водозаписващо устройство параметрите на полета може да даде достоверна информация, ако не е нарушена херметичността на това устройство, така че не са безполезни опитите да бъде бнамерена черната кутия.

Ако херметичността на водозаписващото устройство е черната кутия не е нарушена, може да бъде получена достоверна информация за причините за трагичния инцидент. „Така че не са безполезни опитите да бъде намерена черната кутия“, подчерта Евтимов.

Снимка: стоп кадър БНТ

Подобни статии

Top