Пилотите в Крумово загинали заради загуба на летателни рефлекси?

28 години държавата не е давала пари нито за хеликоптерите, нито за пилотите

Пилотите в Крумово са загинали заради загуба на летателни рефлекси. Това заяви в ефира на bTV министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Според него в продължение на 28 години никой в държавата не е давал пари нито за хеликоптерите, нито за пилотите.

„Няма да влизам в подробности, тъй като прокуратурата не се е произнесла. Основната причина според мен е загубата на рефлексите от малкото летателни часове, които имат пилотите. Всичко е човешка грешка. Когато трябва да реагираш на 30 метра височина, ти трябват рефлекси. А когато летиш малко, то е като с карането на кола и карането на велосипед“, подчерта Каракачанов.

Той посочи, че 25 години политиците в България са се занимавали с клюки, простотии и скандали.

„Ние загубихме усещането, че трябва да се грижим за своите институции като държава, една от които е армията. 25 години армията е недооценявана и недофинансирана.

Искате да ви излъжа ли? Това е истината! Каква отговорност да понеса, кой да я понесе? Да се върнем 28 години назад ли? Пряката отговорност е, че 28 години не е имало достатъчно средства нито за пилотите на хеликоптери, нито за пилотите на самолети, 28 години не са отделяни средства за тази техника“, добави министърът на отбраната.

По думите му точно в този мандат са дадени най-много средства за тази дейност. А в момента се водели разговори да бъдат сключени предварителни договори, за да бъдат отпуснати близо 52 млн. лв. за ремонт на летателната техника.

На въпрос дали може да гарантира за живота на останалите летци, военният министър отговори:

„Не мога да гарантирам нищо за живота на другите пилоти. Докато летателната техника не бъде вкарана в изправност, докато на тези хора не им бъде гарантирано да могат да летят, не мога да гарантирам! Казах го: „Не искам да продължавам да ходя на погребения на български войници!“, заключи Каракачанов.

Подобни статии

Top