Писателят Маркъс Седжуик гостува на Пловдив

Седжуик е познат в България с книгата си „Бялата врана“

Британски съвет, фондация “Следваща страница“ и Народна Библиотека „Иван Вазов”, съвместно с Фондация „Пловдив 2019“ организират гостуването на писателя от Обединеното Кралство Маркъс Седжуик в Пловдив днес и утре (9 и 10 октомври).

Познат в България с книгата си “Бялата врана” (изд. Enthusiast, 2012), Маркъс Седжуик е сред успешните и продавани британски автори на романи за младежи. Гостуването му е част от програмата на Европейска столица на културата Пловдив 2019 по проект „Училище за словесни магии Махала“, и дава възможност жители и посетители на града да участват в две срещи с автора.

Работилницата за творческо писане в Народна библиотека “Иван Вазов” днес – 9 октомври, ще започне от 14:00 часа и ще бъде посветена на изграждането на увереност и умения за изразяване на собствена позиция и теза. По време на работилницата, която ще бъде модерирана от Яна Генова (фондация “Следваща страница”), Седжуик ще ни разкаже дали има значение писането, с какво може да бъде полезно, как намираш своя глас. И обещава, „ще поговорим по тези и други въпроси, а може и да попишем.“

Утре вечер, 10 октомври, от 18:00 часа, в сградата на Съюза на учените в България в Пловдив, в разговор с българския си колега Богдан Русев, Седжуик ще се опита да отговори на въпроса дали в съвременния свят все още има смисъл човек да се занимава с писане, както и каква е ролята на писателя. Той ще говори за готическата фантастика, вдъхновението и новите си книги.

Събитията ще бъдат на английски език, с осигурен превод на български. Входът и за двете събития е свободен, но тъй като местата са ограничени е необходимо да се направи предварително записване на booking@britishcouncil.bg.

За автора

Маркъс Седжуик е роден в Ийст Кент,  Англия. Първият му роман, “Земята на прилива“, печели наградата “Бранфорд Боуз” за най-добър дебютен детски роман през 2000 г. Носител е на редица награди, сред които „Майкъл Л. Принц“ на Американската библиотекарска асоциация за най-добър тийн роман  през 2014 г., и двукратен подгласник през 2011 г. и през 2016 г. Негови книги са номинирани за наградата “Гардиън” за най-добра детска литература, за наградата „Блу Питър Бук“, за наградата “Коста Бук”, Карнеги и наградата “Едгар Алън По”.

1 2

Подобни статии

Top