Писателят Николай Терзийски с премиера на „Хроники на неведомото“ в Пловдив

Книгата печели голямата награда в категория проза от Националния конкурс за дебютна литература

На 9 май от 19.00 часа ще се състои премиерата на книгата на Николай Терзийски „Хроники на неведомото“. Той ще се срещне с читатели на сцената на FLUCA – Австрийски културен павилион.

„Аз обяснявам неведомото с въпроса „Защо?“. Ако този въпрос е едно дърво, ние виждаме ствола, клоните, листата, цветовете и плодовете му… а неведомото е в корена. Решим ли да извадим дървото, то ще загине. Тоест ще ни остане само отговорът, но няма да помним въпроса“, разказва авторът в интервю за сайта „Лира“.

За „Литературни разговори“ Терзийски казва още:

“Хроники на неведомото” започва през XVIII век и завършва през XXI. Обърнат е едновременно към миналото, към съвремието и към бъдещето. Миналото на България е описано чрез едно утопично и несъществувало никога селище – Всевидино. После обаче историята се понася в различни времена и на други места – съвсем реални. Люлебургас, София, Добърско, Чикаго, Провидънс… Защото тази книга освен историческа и семейна сага е и любовна история, дистопия, мистерия“.

Дебютният роман на Николай Терзийски „Отлъчване“ излиза 2017-та година. Книгата печели голямата награда в категория проза от Националния конкурс за дебютна литература Южна пролет 2018. „Отлъчване“ има и номинация от наградите „Перото“ – за принос към българския литературен контекст.

Подобни статии

Top