Пишете ли с лявата ръка? Днес е вашия ден! - DC news

Пишете ли с лявата ръка? Днес е вашия ден!

Пишете ли с лявата ръка? Днес е вашия ден!

Пишете ли с лявата ръка?

С нея ли държите ножа, вилицата, лъжицата? Чувствате ли се по-различни от останалите, за които дясната ръка е водеща? Ако да, днес е вашия ден!

На 13 август се чества Международния ден на леворъките, а начало на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

Левичарите са хора, които използват лявата си ръка повече от дясната. Те използват лявата си ръка за повечето неща – например за готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор – някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности.

Статистика за левичарите

Около 10% от населението на земята са левичари.  Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстрите), въпреки че е рядко срещано.

Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари (5,24% мъже, 4,76% жени). Около 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.

Физиология

Най-често приеманата теория е, че говоренето и работата с ръка, биха изисквали добри моторни умения и би било по-ефективно да се използва само едно полукълбо, отколкото да се раздели. Тъй като маймуните нямат език и не говорят, не биха имали стимул да се предпочита десничарството.

Тази теория обаче не обяснява защо лявото полукълбо не отговаря за езика. Докато 95% от десничарите използват дясното полукълбо на мозъка си за говорене, при левичарите това е по-променливо. Някои наистина използват дясната половина на мозъка си за говорене, други лявата, а трети – и двете. Тази теория обяснява някои случаи на левичарство, но не всички.

1 2

Top