Писмо до отвъдното: ТЕЛК написа на починала пациентка да се яви при тях

Пловдивчанин публикува писмото до починалата му съпруга във Фейсбук

Как бихте се почувствали, ако някой ваш близък е починал месеци след това получите писмо от някоя институция, в която призовават починалия ви роднина да се яви там? Смятате, че е невъзможно? В страна като България е възможно всичко!

Най-пресният пример е скандалът с пловдивчанин, който получи писмо от ТЕЛК до починалата си съпруга, с която я привикват за освидетелстване. Подобни писма жената получавала всяка година, преди да почине, тъй като страдала от рак на гърдата, обясни пред DCNEWS Илиян Петков. Той публикува и снимка на писмото от ТЕЛК във Фейсбук профила си с коментар, в който изказва възмущението си и с надеждата повече хора да го споделят.

Пред DCNEWS Илиян Петков разказа, че  38-годишната му съпруга починала на 25 ноември. Тя се борила 4 години с рака на гърдата, след като била оперирана през 2015 година и освидетелствана от ТЕЛК още тогава. Всяка година получавала подобно писмо от комисията за преосвидетелстване, но този път писмото се получило два месеца след смъртта й.

Петков сподели, че веднага след смъртта на жена му банковата  й сметка била блокирана.

Само преди няколко дни пък той получил писмо, че на детето им – момченце в трети клас, е отпусната пенсия заради починалата му майка. „Това означава, че със сигурност покойната ми съпруга има досие в електронните масиви. Как е възможно в ТЕЛК да го нямат?“, възмути се мъжът.

Той добави, че такива случаи имало и с други хора, но повечето си мълчат, защото не им се занимава. „Точно там е проблемът, че си мълчим“, категоричен беше пловдивчанинът, обяснявайки защо е публикувал бланката в социалната мрежа.

Опечаленият съпруг допълни, че е крайно време информацията за личните данни на хората да се синхронизират от институциите.

Нашите информационни масиви не са свързани с тези на останалите институции като ГРАО, НОИ и Здравната каса“, коментираха от ТЕЛК-Пловдив. Оттам допълниха пред DCNEWS, че  нямат достъп до здравните досиета на пациентите, които са освидетелствани при тях и допълниха, че близките трябва да им носят смъртния акт на починалия им роднина.

Подобни статии

Top