Питат пловдивчани с какво се топлят

Допитването стартира през септември първо в центъра

Битовото отопление е основният замърсител на въздуха в Пловдив, показва анализ, направен по проект, по който е разработена програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Пловдив. Проектът е финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020“, а стойността му е 83 886 лв.

Програмата за подобряване на качеството на въздуха под тепетата цели да бъдат поставяни филтри на домакинствата, които ползват печки с твърдо гориво или те да бъдат заменени с по-екологични източници за отопление.

По проекта в Пловдив е направено подробно проучване на вида отопление. То ще даде точна възможност за кандидатстване пред различни европейски и държавни програми за финансиране, с което да се подменят отоплителните уреди и да се сложат филтри там, където това няма как да стане.

Заменят печките на дърва с газификация, топлофикация и климатици

Газификация, топлофикация, ефективни климатични инсталации и премахване на старите отоплителни източници като печки с твърдо гориво или поставяне на филтри са мерките, които ще бъдат предприети. Освен това трябва да се въведат стимули за използване на по-малко автомобили, поддръжка на пътната инфраструктура, дейности по озеленяване и и поддържане на зелени площи, са косвените мерки, които също ще помогнат за чистота на въздуха, стана ясно по време на представянето на проекта.

С 20 микрограма са се намалили фините прахови частици във въздуха на Пловдив за 5 години.

От 63 микрограма през 2011-ва, през 2016 година те вече са били 42 микрограма. Над 70 на сто от замърсяването идва от битовото отопление, 21 на сто – от фоновото замърсяване, сочат анализите по проекта. Останалата част от замърсяването идва от транспорта и предприятията.

В момента се изготвя методика, по която ще се търси вариант за намаляване на замърсяването на въздуха, като тя ще бъде приложена първо в един пилотен район. Най-вероятно това ще бъде центъра на Пловдив, посочиха авторите на проекта. След това ще бъде направено проучване и анализ кое домакинство какъв отоплителен метод да избере – климатик, газ, пелети или да ползва филтър за емисиите от печките на дърва.

1 2

Подобни статии

Top