Питбулите от приюта в Пловдив унищожени като заразни - DC news

Питбулите от приюта в Пловдив унищожени като заразни

В комисията, взела решение да бъдат избити, влизат хора от два университета и Българско дружество за защита на птиците

Конфискуваните при полицейска акция през октомври 2016г. питбули от кървавата арена в Пловдив са били унищожени миналия октомври като заразни. Това става ясно на база заповед, издадена от бившия вече директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Михаил Кръстев.

Документите са предоставени на неправителствената организация „На ти с природата“, откъдето са ги изискали от БАБХ по Закона за достъп до обществена информация. Посоченият в документа член от Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВД/, по който оцелелите след 4 години престой в клетки питбули, са унищожени, е 143,ал.4, във връзка с чл. 141, ал. 2. Именно така става ясно, че нарочените за опасна порода беззащитни кучета са избити, тоест унищожени, както е написано в заповедта на д-р Кръстев, все едно че са носители на някаква болест, съобщиха природозащитниците.

Отново пак със заповед на екс директора на ОДБХ – Пловдив на 11 септември 2020г. е била сформирана 5-членна комисия, която трябвало да посети приюта и да оцени агресивността на оцелелите до тогава питбули. Контролът по тази заповед той възложил на самия себе си. От конфискуваните над 40 животни на 29 октомври 2016г., четири години по-късно са били живи 27 питбула. Повечето от тях никога не са били участвали в боеве, защото при конфискацията са били на възраст от 10 дни до 3 месеца, обясниха и от Сдружение „Вотан“. Дали 5-членната комисия е успяла да посети приюта и само за един ден да изготви етологични експертизи на всяко едно от 27-те кучета, не е ясно. Ясно е обаче, че в отговор от БАБХ до НПО „На ти с природата“ се казва: „Не са съставяни протоколи за проведени тестове за агресивно поведение на кучетата, тъй като няма нормативно основание за такива“. Имената на петимата члена на тази комисия са заличени, като от БАБХ се позовават на Закона за личните данни. Въпреки всичко обаче се вижда, че един от членовете е с титлата доктор и е от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. В устава на дружеството от сайта им се чете, че мисията им е свързана с опазването на птиците и дивата природа.

От БДЗП, откъдето заявиха:

Участието ни в комисията се изчерпва с подкрепата в експертното мнение на поканените специалисти етолози, че кучетата не са подходящи за осиновяване, проявяват агресия и могат да представляват опасност. По настоящия казус има съставена подробна етологична експертиза в ОДБХ-Пловдив, изготвена от водещи специалисти в България. Тази експертиза е подкрепена от всички институции, участващи в комисията, сред които Пловдивски университет, РЗИ, Тракийски университет и БАБХ“. /цялата позиция на БДЗП е публикувана в края на статията/.

Друг член на комисията, сложил подписа си под заключението, че питбулите трябва да бъдат убити, е отново доктор, като се е представил, че е от Пловдивския университет „П. Хилендарски“. В официалното становище от реномирания университет отрекоха да са били запознати с постъпките на въпросния доктор. „Член на комисията, взела коментираното решение, е преподавател зоолог и етолог от ПУ, който е бил поканен за участие в нея в личното си качество на експерт като физическо лице. ПУ не е бил уведомен или ангажиран по никакъв начин с темата и изразяването на становище по въпроса, респективно, не е делегирал права за представяне на институционална позиция“, се казва в официалната позиция на ВУЗ-а до редакционния екип.

„Етологична експертиза е извършена единствено в хода на делото, по което питбулите са били веществени доказателства – от проф. Узунова. Не са провеждани тестове на кучетата по време на престоя им в приюта, което ни е дадено като отговор във връзка с наше питане по ЗДОИ. В тази експертиза се казва следното (според цитираното в съдебното решение) : „Изследваните животни с възраст под няколко месеца били с различно поведение – не толкова страхливи и агресивни, поради крехката им възраст, т. е. първичното им социализиране не е достигнало своя край в обекта, откъдето са иззети. При тези малки на възраст кучета вторичното социализиране би било по-успешно в сравнение с по-старите им събратя“. На възраст под 3 месеца, според фактите по делото, са били 25 от иззетите общо 50 кучета. Те са били съществена част от убитите. Прочетохте ли поне това, преди да подкрепите „експертното“ становище на поканените „етолози“?“, пишат възмутени в социалните мрежи от сдружение „На ти с природата“.

В същото време от другата неправителствена организация, специализирана в социализация, отглеждане и нрава на питбулите като порода – „Вотан“, са категорични, че са отправили писмено искане до Зооветеринарния комплекс в Пловдив с цел да помогнат за постепенното одомашняване на оцелелите питбули, съобщи Нина Огнянова от „Вотан“. Тя предостави на редакционния екип писмо от електронната си поща, в което отправя въпросното предложение. Отговорът е от шефа на комплекса Георги Божев, изпратено до Нина Огнянова и в него се казва, че ще се надяват на бъдещо ползотворно сътрудничество. До такова така и не се стига, защото в крайна сметка питбулите са унищожени като заразни животни. На въпрос  дали в Зоокомплекса е постъпвало искане от нпо да помогне с одомашняване на питбулите, шефът на комплекса първоначално отрече.

Според този член от ЗВД БАБХ дължи компенсация за избити заразни животни на техните собственици. От сдружение „На ти с природата“ питат реторично дали БАБХ ще плати обезщетение сама на себе си и в какъв размер.

„Самата ситуация, включваща масово унищожение на животни, представлява обществен казус от изключителна важност. Неуместно е да се говори за частен интерес в частен случай и конкретни кучета“, казва и Нина Огнянова.

1 2

Подобни статии

Top