Пламен Панов инспектира археологическото проучване на Източната порта (СНИМКИ)

33-ма студенти ще се включат в археологическите разкопки

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов посети днес археологическия обект „Източната порта на Филипопол“, за да се запознае с етапа на  археологическото проучване, което се извършва в момента с финансиране от община Пловдив.

Той бе посрещнат от Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева – ръководители на археологическото проучване на обекта. На мястото бе и д-р Надежда Кирова-Йовчева- преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ и ръководител на студенти, които провеждат в момента археологическа практика, предмет в програмата им за обучение. Групата, която работеше на обекта днес са студенти  от специалност „История и опазване  на културното наследство“. След седмица, към тях ще се присъединят още колеги, така че общо 33 студенти ще проведат практиката си на „Източната порта на Филипопол“.

С осигуреното финансиране от община Пловдив, в момента се проучват два нови сектора.

Първият обхваща пространството между двата пилона на късноантичната порта – прохода, който е продължение на монументалната антична улица. До момента е разкрит сектор от около 5 метра, като се почиства и настилката от големи плочести камъни. Проучва се  характерна особеност в устройството на портата – т.нар. пропугнакулум, който представлява допълнително препятствие  за нападатели  при отбраната на крепостта. Проучването в този сектор е наложително, поради изграждането на основната стълба за влизане в обекта от север.

Вторият сектор се проучва поради промяна на регулационната линия на имота от запад, към улица „Митрополит Панарет“. Това е нов, неразкопан сектор  във връзка с предстоящите консервационно реставрационни дейности по проекта „По крепостните стени на Филипопол“. Проучването се извършва в трасето на Маркаврелиевата крепостна стена, от която очакваме да се проучи сектор с дължина около 3 метра.

По време на разговорите между заместник-кмета Пламен Панов и археолозите Мая  Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева, в обекта пристигнаха група туристи от Холандия, които пътуват по специален маршрут „Културен туризъм“ по линия на ЮНЕСКО.  Автобусът, с който те пристигнаха от Стара Загора, където са били на посещение на тракийски гробници, ги остави на кръговото кръстовище в непосредствена близост до Източната порта. Привлечени от това, че в момента се извършва проучване „на живо“, те разгледаха археологията, а Мая Мартинова им разказа подробно за античния град и обекта „Източна порта“.

1 2

Подобни статии

Top