Пламен Панов откри 7-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство

Конкурсът се организира от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив

Днес бе дадено началото на престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив организира за 7-ми път. В него участват  талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации.

Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, участват в надпревара за стипендия, която Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. За първи път стипендиите са в три отделни категории: актьорско майсторство за драматичен театър, за куклен театър и за пантомима.

Националният ученически конкурс по актьорско майсторство  бе открит от директора на НГСЕИ Пловдив Николай Томов и заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

„Изключително съм щастлив, че за втора поредна година откривам този конкурс, който има за цел да поощри таланта на учениците от училищата по изкуства в областта на актьорското майсторство. Той има вече 7 издания, благодарение на Министерство на културата, което осигурява стипендиите. Това е ясен и категоричен знак за целенасочената държавна политика за подпомагане на талантливи ученици в областта на изкуствата. Щастлив съм, че мога да споделя, че такава е и политиката на община Пловдив. Освен инструментите, които използваме за осъществяването на един богат и разнообразен културен календар, имаме възможност да подпомагаме и техните изяви в чужбина, като поемаме разходите за пътуване. Пожелавам от сърце успех на всички участници, много вдъхновение и настроение по време на конкурса“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

1 2

Подобни статии

Top