Пламен Райчев: Ремонтираме по план ключовите булеварди в Пловдив (СНИМКИ)

Мащабни проекти предвижда общинското ръководство

„Община Пловдив има изготвен ясен план за подмяна на пътните настилки на ключови пътни артерии в града“. Това съобщи заместник-кметът с ресор „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев. По думите му още с встъпването си в длъжност кметът Здравко Димитров и екипът са направили пълен преглед на инфраструктурните проекти, които предстои да се реализират през следващите години.

Поетапно се планира рехабилитацията на основните пътни артерии, в зависимост от състоянието на подземната инфраструктура и предстоящи мащабни проекти като Водния цикъл в район „Северен“ или пробива под Централна жп гара. Пробивът вероятно ще започне тази година и ще продължи поне  до 2023 г .

Общината е наясно, че има улици в лошо състояние, които обаче не могат да бъдат ремонтирани на този етап, тъй като предстои подмяна на ВиК или колекторните подземни мрежи в следващите две години.

„За нас водещият принцип е, че публичните средства за ремонтни дейности, които са едно голямо перо от бюджета на общината, трябва да бъдат изразходвани целесъобразно, да не се налага да се прави ремонт след ремонта“, коментира още Пламен Райчев.

Ето какви са плановете на Община Пловдив за ремонта и реконструкцията на осем от големите булеварди и улици в града в рамките на тази и следващите години:

Булевард „Източен“

Булевард „Източен“ попада административно в два района: едното му платно е в „Източен“, а другото в „Централен“, затова през годините ремонтите му са били частични. През 2013 г. е извършена рехабилитация на западното платно на булеварда в участъка от бул. „Мария Луиза“ до колелото с бул. „Шести септември“. Тогава са поставени светлоотразителни разделителни колчета. Същата отсечка на източното платно е била ремонтирана последно през 2009 г., поради тази причина по продължението й имаше не малко дупки и пропаднали шахти, затова бе взето решение тя да бъде обновена. Ремонтните дейности там почти приключват и предстои само да се направи маркировка на новомонтираното източно платно.

Булевард „Санкт Петербург“ 

Булевард „Санкт Петербург“ също разделя два района – „Тракия“ и „Източен“. През 2013 г. е преасфалтирано южното платно от бул. „Източен“ до ул. „Лев Толстой“, последвано от отсечката от ул. „Лев Толстой“ до бул. „Освобождение“ през 2016 г. Същевременно северното платно от ул. „Богомил“ до бул. „Освобождение“ е включено в инвестиционната програма за ремонт по ОП „Региони в растеж“ като част от проекта „Гладно поле“.

За да се получи цялостно обновяване на бул. „Санкт Петербург“, Община Пловдив рехабилитира със собствени средства оставащата отсечка от ул. „Лев Толстой“ до бул. „Източен“ в началото на тази година. По нея вече е положена и нова маркировка.

1 2 3 4

Подобни статии

Top