Плановият прием остава в болниците в Пловдив и областта засега

Увеличават леглата за COVID-19

Увеличаване на леглата от понеделник /15 март/  за болните от COVID-19 в определените 20 лечебни заведения в Пловдив и областта и спираj на свижданията. Това реши Медицинският щаб на свое заседание във връзка с усложняващата се епидемична ситуация и вдигане на заболеваемостта, която по данни на РЗИ вече е 270 на 100 000 души.

Щабът реши засега да не се спира плановия прием на пациенти, както и женските и детските консултации. По този начин терапевтичните легла ще станат 1159, а за интензивно лечение – 103. Ще бъдат възстановени в пълен обем – 99  и леглата, гарантирани  за хоспитализираните болни от Спешна помощ.

Решенията бяха обсъдени и подкрепени от директорите на болниците. Според тях, във всяко едно лечебно заведение стриктно се спазват противоепидемичните мерки, има алгоритъмът на поведение,  налични са бързи антигенни тестове  и преди прием пациентите се тестват.

„Ако прекратим приема на планови пациенти, има вероятност голям процент от хората с други заболявания, да останат без лечение“, аргументираха се директори след заседанието на щаба.

В момента в повечето от  болниците има възможност за разделяне на потоците от пациенти, ако обаче ситуацията се усложни много, тогава ще се вземе друго решение.

Ограничават музиката в ресторантите до 85 децибела

На заседанието днес се прие също да бъде възстановен графика за хоспитализиране на тежките случаи, които се нуждаят от интензивно лечение, както и отново екипи от лекар и две сестри да подпомогнат  интензивното отделение на Инфекциозна клиника  на УМБАЛ “Свети Георги“.

С решение на Областния кризисен щаб се връща  и едно от ограничения за ресторантите в областта, в които музиката не може да е по-силна от 85 децибела. Целта е да не се допуска превръщането на заведенията в дискотеки, въпреки  ограничения час – до 23:00 часа.

Подобни статии

Top